ГоловнаКультура

Мінкульт хоче скерувати 500 млн грн на патріотичні серіали, телефільми та анімацію (документ)

Колегія при міністерстві повинна схвалити критерії "патріотичного кіно".

Міністерство культури розробило рекомендації "щодо оцінки фільмів патріотичної спрямованості", згідно з якими окремо створена комісія розподілятиме 500 млн грн з державного бюджету.

Рекомендації будуть винесені на обговорення колегії міністерства, засідання якої має відбутися 27 лютого о 14:00. Про зміст цих рекомендацій йдеться в листі, розісланому членам колегії, який потрапив у розпорядження LB.ua.

Так, під фільмами патріотичної спрямованості, згідно з документом, маються на увазі "різножанрові ігрові та неігрові телефільми, телесеріали, анімаційні фільми, телевізійні фільми-вистави, неігрові фільми (серіали) про сучасне життя країни".

До складу колегії, яка повинна обговорити рекомендації, входять сам міністр, його заступники, Володимир В'ятрович, Сергій Проскурня, Марія Задорожна, Філіп Іллєнко, Олеся Островська-Люта, Богдан Кожушко та інші. Склад колегії можна подивитися на сайті Мінкульту.

Той факт, що 500 млн, виділених Мінкульту на патріотичне кіно, підуть на телепродукт і анімацію, міністр культури Євген Нищук озвучив в інтерв'ю LB.ua.

За словами міністра, Мінкульт розробить прозорі механізми "для того, щоб у всіх гравців кіноіндустрії був доступ до втілення проектів і використання цих коштів на рівних умовах".

Нагадаємо, на 2018 рік на українське кіно виділили загалом 1 млрд грн - водночас суму поділили між Держкіно, яке минулих років займалося розподілом грошей на кінопроекти, і міністерством культури. Останньому виділили півмільярда за бюджетною програмою 1801180 "Виробництво (створення) і розповсюдження фільмів патріотичної спрямованості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram