ГоловнаКультура

Пам'ятник Симону Петлюрі відкрили у Вінниці

Це перший в Україні повноцінний пам'ятник головному отаману УНР.

У Вінниці до 100-річчя Української Революції 14 жовтня відкрили пам'ятник українському державному і військовому діячеві Симону Петлюрі, інформує Моя Вінниця.

Пам'ятник встановлено у дворі історичної будівлі на вул. С. Петлюри, 15, де зараз розташоване обласне радіо, і в майбутньому він стане частиною історичного комплексу - Музею тимчасової столиці. У період, коли Вінниця отримала статус тимчасової столиці (лютий - березень 1919), у стінах будинку перебувало Міністерство пошти і телеграфів УНР. З 7 травня по 19 червня 1920 року в будівлі містилася Військово-похідна канцелярія головного отамана.

Фото: myvin.com.ua

Автором першого в Україні повноцінного пам'ятника Петлюрі є сім'я вінницьких скульпторів - Володимир, Роман і Андрій Оврахи. Пам'ятник виготовлено з бронзи в натуральну величину. Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи в руках карту України. На ній виділяються дві головні позначки - Вінниця як тимчасова столиця УНР і Київ - столиця держави, тимчасово окупованої радянськими військами.

Фото: myvin.com.ua

Нагадаємо, президент Петр Порошенко проголосив 2017-й роком Української революції 1917-1921 років.

У жовтні 2016 року Кабмін схвалив встановлення пам'ятника Петлюрі в Києві в рамках святкування 100-ліття подій української революції 1917-1921 років. Тоді ж Держкіно підписало контракт на зйомку повнометражного фільму "Таємний щоденник Симона Петлюри". На виробництво картини кіностудії ім. Довженка планувалося виділити 23,6 млн гривень.

Симон Петлюра - видатний державний, військовий і політичний діяч часів Української революції 1917-1921 рр., головний отаман військ і флоту УНР, голова Директорії.

Бюст Петлюри встановлено в Рівному 2001-го, пам'ятний знак - у Полтаві 2007-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram