ГоловнаКультура

Сучасне мистецтво в Україні демонізують, - експерт

"Причина того, що в нас досі немає музею сучасного мистецтва, - у нас немає історії мистецтва як науки".

Сучасне мистецтво в Україні демонізують, - експерт
Елена Червонык
Фото: Макс Левин

Сучасне мистецтво не є частиною наукових досліджень, в Україні немає історії мистецтва як наукової дисципліни, і це причина відсутності музею сучасного мистецтва, вважає куратор відділу сучасного мистецтва Філадельфійського художнього музею Олена Червоник.

"Сучасне мистецтво - це ділянка, яка нікому не потрібна. Причина (чому немає музею сучасного мистецтва - прим.) - в Україні немає фундаментальної історії мистецтва як наукової дисципліни, яка пояснювала б зв'язок між Ренесансом і сучасними художниками. Це структурна проблема. Інше питання - які інституції повинні були б цією історією займатися і чому вони не займаються", - висловила свою думку Олена під час круглого столу.

"Музей - це наукова інституція", - додає вона.

На думку Червоник, необов'язково прив'язувати створення музею сучасного мистецтва до держави. "Вона винувата в тому, вона не закуповує мистецтво в музеї і так далі. Але ця прив'язка - до держави радянської, яка дозволяла або забороняла, яка формувала контент музеїв і культурного поля. Будь-яка культурна інституція повинна бути незалежною від державних справ", - вважає куратор. Червоник, яка працює в Філадельфійському музеї сучасного мистецтва, четвертому у США за величиною колекції, розповіла про досвід фінансування культурних інституцій у США. "У США є філантропічний клімат, але філантропів стимулює законодавство: умовно кажучи, якщо ти даєш 200 тис. доларів на музей, то ти платиш менше податків. Це прописано в законі - якщо аналогічний закон зробити в Україні, люди будуть давати гроші на музеї, чому б і ні?"

Зазначимо, що закон про меценатство вже не перший рік обговорюється в середовищі професіоналів у сфері культури, але так і не був прийнятий жодним скликанням Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram