ГоловнаПолітика

Порошенко велів відсвяткувати сторіччя української революції

2017-й оголошено Роком української революції.

Порошенко велів відсвяткувати сторіччя української революції
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав указ "Про заходи для відзначення сторіччя подій Української революції 1917-21 років".

Про це він сказав у своєму зверненні з нагоди Дня Соборності України, який святкуємо 22 січня.

"Я підписав указ «Про заходи для відзначення сторіччя подій Української революції 1917-21 років». Це саме про ті часи, коли український народ поставив у порядок денний своє право на незалежне життя. Коли ми визначили своє місце на політичній карті Європи. Коли виникла Центральна Рада, з'явилися Гетьманат і Директорія. Коли була проголошена незалежна Українська Народна Республіка й укладено Акт возз'єднання, річницю якого ми, власне, сьогодні і відзначаємо. А, зрештою, розгулялася отаманщина, і ми втратили державу", - сказав він.

Президент вважає брак внутрішньої єдності в ті часи суворим уроком для українців.

"Я вимагаю, щоб його засвоїли і коаліція, і опозиція, і позапарламентські сили. Як Президент не допущу повторення помилок минулого", - додав він.

На брифінгу, присвяченому підписанню указу, заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко сказав, що він спрямований на протидію міфам "руского міра" і відновлення історичної правди.

Указ готували у взаємодії з Інститутом національної пам'яті та громадськими організаціями.

"Указ передбачає низку заходів, які стосуються поширення інформації про події революції 1917-1921 рр. Для того, щоб ці заходи були системними, наступний 2017-й оголошено Роком української революції", - розповів Павленко, передає Інтерфакс-Україна.

Також, за словами заступника голови АП, указ передбачає заходи вшанування діячів того періоду, встановлення пам'ятних знаків.

"Питання, пов'язані з поширенням історичної правди, підвищенням інформованості суспільства про події історії, є важливою частиною забезпечення національної безпеки держави, щоб протистояти міфам, які поширює агресор, протистояти міфам "руского міра", - підсумував він.

Зі свого боку директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на цьому самому брифінгу виступив за те, "щоб у Києві нарешті з'явився пам'ятник Симону Петлюрі - головному отаманові Української Народної Республіки, людині, яка фактично стала символом цього руху".

На його думку, це слід зробити до 2021 року.

Нагадаємо, 2015 року Порошенко видав низку указів, які обурили Росію. Наприклад, Президент постановив ушановувати пам'ять князя Київського Володимира Великого як "творця середньовічної європейської держави Руси-України", а також велів святкувати 100-річчя перемоги січових стрільців на горі Маківка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram