ГоловнаКультура

Британський музей проведе першу за 150 років масштабну реекспозицію

Більше уваги приділять Австралії, Океанії, Південній Америці та Африці. 

Британський музей проведе першу за 150 років масштабну реекспозицію
Фото: Time Out

Британський музей планує провести масштабну реекспозицію - вперше за 150 років.

Про це з посиланням на інтерв'ю нового директора музею Хертвіга Фішера, пише The Art Newspaper.

Завданням попереднього директора Британського музею, Ніла Макгрегора було розширити музей за рахунок тимчасових виставкових галерей, студій зі зберігання і підземних сховищ.

Новий директор, який раніше очолював державну колекцію мистецтв Дрездена, поставив собі завдання покращення експозиції постійної колекції Британського музею.

Фішера непокоїть, що колекції об'єктів Месопотамії, Давнього Єгипту, Греції та Риму розосереджені між двома поверхами і займають половину музею. Він вважає, що нинішня експозиція не дає розуміння цих цивілізацій. "Єгипетська частина, наприклад, розділена між першим поверхом і другим", - пояснює він.

Ще однією проблемою музею директор бачить нестачу місця для величезних територій на планеті - Океанії, Австралії, Південної Америки та Африки. Крім того, більше уваги збираються приділити передісторії (об'єктам, пов'язаним із періодом до 3 тис років до н.е) -  музей має гарну колекцію об'єктів, але виставлено їх небагато.

Очікується, що після реекспозиції в музеї буде менше об'єктів, але більше пояснень до них, що дасть відвідувачам краще розуміння колекції. Фішер також хоче додати тематичні зали. 

Плани щодо реекспозиції одного з найважливіших музеїв у Великобританіі ще перебувають на ранній стадії - у кураторських департаментах і в раді музею лише починаються обговорення. Вартість реекспозиції наразі невідома і її ще навіть не почали обчислювати. Видання зазначає, що це може коштувати кілька сотень мільйонів фунтів стерлінгів. Наприклад, модернізація і реекспозиція музею Вікторії та Альберта, яка тривала з 2001 по 2016 рік, обійшлася в 120 млн фунтів.

Доки триватиме майбутня реекспозиція, Британський музей продовжить роботу і закриватися не буде. Проект втілюватиметься за фазами - одна культура за раз, і займе понад десять років.

Крім того, 2022 року відкриється нове фондосховище музею в Західному Лондоні. На це уряд виділяє 50 млн фунтів стерлінгів, хоча його загальна вартість - набагато вища.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram