ГоловнаКультура

Восени стартує українсько-німецький рік мов

В Україні будуть популяризувати німецьку, а в Німеччині - українську.

Восени стартує українсько-німецький рік мов
Фото: Предоставлено организаторами

Восени 2017 року в Україні стартує масштабний проект популяризації української та німецької мов.

Про це повідомляють представники проекту "Рік мов".

Мета проекту - зробити німецьку мову популярнішою серед українців, а українську - серед німців.

"Рішення про проведення Українсько-німецького року мов було прийнято торік міністрами закордонних справ України та Німеччини, щоб через 25 років після налагодження дипломатичних відносин і через мову тісніше згуртувати людей обох країн", - коментує посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель.

Згідно зі статистикою, наведеною організаторами проекту, в Україні німецьку вивчають 750 тис. людей.

Деякі проекти в рамках "Року мов" уже стартували: це проекти для представників національних меншин в Україні, міжнародний відеопроект "Біженці. Минуле і сьогодення" й інтерактивні заходи для вчителів.

Директорка Goethe-Institut в Україні Беате Келер розповіла, що "Рік мов" буде працювати у співпраці з МЗС і Міністерством освіти України. Вона також додала, що в програмі є і культурна складова, пов'язана з літературою.

Очікується, що 2018 року на Книжковому Арсеналі буде представлено Франкфуртський книжковий ярмарок - найбільший захід в індустрії.

Офіційно Рік мов відкриється дводенним фестивалем просто неба в центрі Києва 9 і 10 вересня 2017 року. У програмі - концерти німецьких і українських груп, поетичний слем, авторські читання, театральні вистави і книжковий ярмарок.

З вересня 2017 року до літа 2018 року по всій країні пройдуть різні події у сфері культури й освіти. Стартує "Німецький цифровий дитячий університет" - онлайнові курси для дітей, засновані на інноваційних методиках.

У свою чергу, представник українського МЗС Анатолій Соловей заявив, що відомство найближчим часом представить докладну програму популяризації української мови в Німеччині в рамках "Року мов". Він додав, що один з перших українських інститутів (відомство, яке буде займатися просуванням України за кордоном, але поки що не засноване - прим.) відкриється в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram