ГоловнаКультура

На IMDb створили рейтинг фільмів, які зняли жінки

Створено окремий сайт із каталогом фільмів, де жінки виступають режисерами, сценаристами або грають головні ролі.

На IMDb створили рейтинг фільмів, які зняли жінки
Фото: Скриншот с сайта f-rated.org

Популярна база фільмів IMDb створила окремий каталог фільмів, у створенні яких велику роль зіграли жінки.

Відповідно до класифікації на сайті F-rated, рейтинг F (female - жіночий) присуджують фільмам, де жінка - або режисер, або сценарист, або грає головну роль, або все разом.

Сайт пропонує статистику на базі топ-250 найкращих фільмів 2015 року з версією IMDb: усього 3,6% режисерів, 4,4% сценаристів і 10,4% продюсерів - жінки.

Як повідомляє The Guardian, F-рейтинг було створено в 2014 році виконавчим директором кінофестивалю в Баті Холлі Тарквіні, щоб "підтримати жінок у кіно і змінити історії, які ми бачимо на екранах". На створення рейтингу її надихнув тест Бехдель - система, запропонована художницею Елісон Бехдель, щоб визначити, чи є в творах літератури або кінематографа хоча б дві жінки, темою обговорення яких є не тільки чоловіки.

Відповідно до класифікації Тарквіні, рейтинг F присуджується фільму, який знято або написано жінкою, або в якому є складні жіночі персонажі, які роблять великий внесок у наратив. Фільм, який підходить під всі три вимоги, отримує потрійний F-рейтинг. Поки що в базі F-rated тільки 16 таких фільмів. Серед них - "Американська кралечка" Андреа Арнольд, переможець Одеського кінофестивалю "Гори, гори, гори" Чаньї Баттон, "Маргаритки" Віри Хітілової і інші.

На сайті рейтингу зазначено, що до присудження F приєдналися кінофестивалі і майданчики для кінопоказів: лондонський Барбікан, Британська незалежна кінопремія, кілька лондонських кінофестивалів і ін.

При цьому на IMDb міткою "F" вже відзначили 21 783 назви. Їх перелік можна подивитися за посиланням.

Згідно з дослідженням, 2016 рік став рекордним за частиною присутності жінок-протагоністів у кіно. Зі 100 фільмів, які зібрали найбільший бокс-офіс, в 29% головні ролі виконували жінки (порівняно з 7% 2015 року). У 2016 році вийшли такі фільми, як "Прибуття", "Мисливці за привидами", "Бунтар один", "Приховані фігури" та інші. У 2017-му очікуються нові великобюджетні фільми з жінками, що грають головні ролі (не тільки формально, але й за сюжетом): "Чужий: Заповіт", "Чудо-жінка", "Красуня і чудовисько" і "Зоряні війни: Останні джедаї" .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram