ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Ірпінь снігу не боїться

У дитинстві сніг завжди приносив мені радість. Як і хлопчик Джим, герой всесвітньо відомого роману американки Харпер Лі, я був упевнений, що по ньому краще не ходити, адже від цього він тане. Та з роками прийшло розуміння, що зі снігом пов’язані не тільки ігри у сніжки, але й чимало клопотів.

Фото: Надано автором

У Європі вважають, що справжній професіоналізм та реальне ставлення влади до мешканців міста проявляється взимку – під час сильних снігопадів. У цей період важливо все: правильне управління, злагоджена робота усіх комунальних служб, а також – тісна взаємодія з населенням. Минулого року ми довели, що сніг можна прибирати швидко і якісно. Спецтехніка виходила на дороги з 3-ої години ранку. При потребі працювала усю ніч. Окрім власних машин, застосовували також приватні.

Цієї зими буде легше. Мінімум 10 одиниць спецтехніки, 3 000 тонн піщано-соляної суміші та 100 пар робочих рук повністю готові зустрічати зиму в Ірпені. Усі комунальні служби приведені у посилений режим роботи.

Автопарк управління житлово-комунального господарства поповнився піскорозкидувальною машиною та трактором. При потребі до роботи стане також новий екскаватор Ірпіньводоканалу. Для техніки, що прибиратиме пішохідні зони та велодоріжки у парках, придбали нове навісне обладнання.

Європейський досвід підказав нам, що чистити дороги взимку слід навіть у час, коли немає опадів. А посипати спеціальними сумішами автошляхи і тротуари треба ще до того, як сніговий покрив утрамбується і заледеніє. Звісно, Європа пішла далеко вперед у своїх методах очищення доріг від снігу. Там намагаються максимально уникати використання солі. Її застосовують тільки на найбільш проблемних ділянках. Переважно використовують пісок, дрібний гравій, інші більш м’які реагенти. У Японії взагалі взялися підігрівати асфальт. У наших же реаліях відмовитися від піщано-соляної суміші на разі важко. Але ми будемо зводити її використання до мінімуму і розсипати лише при нагальній потребі.

Минулорічна зима показала ще одну проблему: успіх боротьби зі снігом багато в чому залежить і від самих мешканців міста. Посеред січня при багатосантиметровому покриві снігу ми зіткнулися з тим, що більшість підприємців не знали, що зобов’язані самостійно прибирати прилеглу до своїх закладів територію. Зупинки громадського транспорту, тротуари, закріплені за об’єктами приватної власності, стояли загромаджені снігом. Тому мобільним групам інспекторів благоустрою доводилося постійно проводити роз’яснювальну роботу, а декого навіть примушувати чистити сніг біля себе.

Хочу нагадати підприємцям, а також господарям приватних садиб про відповідальність перед містом та мешканцями Ірпеня. Порушення правил благоустрою територій населених пунктів, відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 850 гривень, а на посадових осіб і підприємців – від 850 до 1700 гривень.

Зараз ми створюємо оперативний штаб з моніторингу та контролю стану доріг і пішохідних зон у зимовий період. Прошу усіх мешканців Ірпеня оперативно повідомляти про небезпечні ділянки на дорогах чи нависання льоду з дахів будинків службу моніторингу Муніципальної варти за номером телефону 04597-60-400.

Переконаний, що тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати традиційні зимові клопоти і відчути дивовижний присмак дитячої радості від білого снігу.

P.S Окремо хочу подякувати ірпінським волонтерам, які не забувають дбати про наших хлопців у зоні АТО і продовжують збирати і відправляти для них теплі речі та обігрівачі. Прибираючи сніг біля свого офісу чи подвір’я, пам’ятаймо про те, що зима прийшла і на схід України. Допомогу військовослужбовцям приймає та доставляє ГО «Ірпінська міська спілка воїнів-учасників АТО» за адресою: м. Ірпінь, вул. Центральна, 55.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram