ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

“Кнопкодавсто” — не в моді. Давайте рейдерство карток! (ФОТО)

Партія регіонів, яка постійно заявляє про послідовність своїх дій і вчинків, здається, не збирається зраджувати цим принципам. Якщо за “кнопкодавство” (тиснення у ВР і місцевих радах депутатами ПР кнопок інших обранців) громадські активісти не стомлюються давати “по шапці”, то на Хмельниччині регіонали пішли далі й вигадали не менш дієвий спосіб — відбирання карток для голосування у депутатів, які не з’явилися на сесії. Експеримент розіграли на сесії Хмельницької обласної ради 19 червня.

На фото з архіву автора: депутат з ПР Михайло Войтюк

За рейдерство карток відповідав депутат облради від Партії регіонів, заступник голови Хмельницької облорганізації ПР Михайло Войтюк. Він озброївся картками депутатів з інших фракцій, зокрема, Петра Іващука, Володимира Шуляка (обоє з фракції Народної партії) і бютівця Валерія Мурзи. Картки колег по депкорпусу спрацювали під час реєстрації та були корисними у подальшому голосуванні за проекти рішення сесії.

Найцікавіше вдалося зафіксувати “маршрут” картки відсутнього бютівця. Спочатку регіонал Войтюк передав її позафракційному Івану Гуцулу, а той — у руки “смотрящому”, “тушці” Леоніду Семенюку, який знайшов потрібне “гніздо” для картки і голосував нею впродовж сесії. Сам же пан Семенюк ще торік “продав душу” регіоналам в обмін на посаду головного лікаря Старокостянтинівської районої лікарні.

Таким чином сталося порушення регламенту Хмельницької обласної ради. Стаття 42 Регламенту говорить: “Перед відкриттям кожного пленарного засідання ради проводиться реєстрація депутатів на підставі пред’явлення посвідчення депутата ради з видачою електронних карток, а в залі засідань – з використанням ЕСГ “Віче”. Тобто, щоб одержати картку для голосування іншого депутата, Войтюку треба було пред’явити чуже посвідчення колеги.

Стаття 75 Регламенту: “Не використовувати депутатський мандат в особистих інтересах чи в корисливих цілях”. Фактично Войтюк порушив статтю про депутатську етику, бо використовував чужу картку у меркантильних інтересах своєї фракції.

“Ці депутати мали бути на сесії і я їм повинен передати їхні картки для голосування. Майте на увазі, що у регламенті обласної ради немає відповідальності за те, що голосують чужі картки. Щоправда, є така норма, що депутат повинен самостійно брати картку”, — так пояснив свої дії регіонал Войтюк.

А ось репліка на ці події відсутнього депутата облради від ВО “Батьківщина” Валерія Мурзи. “Близько 11 ранку я літаком прилетів до Києва з відпочинку. Тому фізично не міг бути на пленарному засіданні. До того ж заздалегідь попередив апарат ради про свою відсутність на сесії. Я шокований тим, що ви мені сказали. Який може бути зв’язок між мною і Войтюком? У нас різні політичні погляди і позиції не співпадають у плані голосування. Я не вірю, що хтось без дозволу може голосувати моєю карткою”.

Всі фото Віталія Тараненка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram