ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Вибори до ОТГ: від підкупу до псевдо-журналістів

Наразі децентралізація є однією з ключових реформ в країні. Її мета привести модель державного управління в Україні до найкращих європейських стандартів. З початку цього процесу у нас відбулось вже 6 виборів до об‘єднаних громад, включно з останніми у неділю 29 квітня, і добровільно об‘єднались понад 700 громад. Це свідчить, що саме громадяни довіряють цій реформі, бо вибори до ОТГ можуть відбутись тільки за бажання та згоди самої громади. Однак, на жаль, факти порушення виборчого законодавства дещо псують картину і недільні вибори були досить «врожайними»

Фото: Предоставлено Катериной Одарченко

Так, одним з найбільш кричущих прикладів порушень, що відбулись на цих виборах, є випадок в Одеській області. Там в Кілійській ОТГ поліція затримала спостерігача від партії «Батьківщина» Галину Морозову, яка за винагороду у 2 тис грн від кандидата в депутати Олега Караконстантіна мала знайти осіб, готових проголосувати за кандидатів від партії «Батьківщини»Ігоря Лиманського та Олега Караконстантіна за 400 грн.

На відео, яке вже є в мережі, Галина Морозова розповідає, гроші мали виплачуватись у 2 етапи: 200 грн до виборів і 200 грн після виборів. Наразі щодо неї відкрите кримінальне провадження за ч 4 ст 160 Кримінального кодексу України. Їй загрожує до 7 років позбавлення волі.

Наразі в партії “Батьківщина” заявляють, ніби Галина Морозова не була їхнім офіційним спостерігачем і жодного відношення до політичної сили не має. Як би там не було з її офіційним статусом, залишається факт підкупу виборців для голосування за конкретних кандидатів, що є злочином і за нього має бути відповідальність.

Крім того, в цій же Кілійській ОТГ було зафіксовано факти розповсюдження фальшивих агітаційних матеріалів. Фіксувалися порушення й в інших ОТГ. Зокрема у селі Ліски на Одещині на виборців дільниці були присутні псевдо-журналісти з фальшивими посвідченнями від «Батьківщини». На Рівненщині в Шпанівській ОТГ кандидати в депутати від партії «Укроп» на одній з виборчих дільниць розкладали власні агітаційні матеріали, а у Торчинській ОТГ Волинської області незаконна агітація відбувалась вже партією Батьківщина. На Луганщині підвозили виборців до виборчих дільниць для голосування за кандидата від партії «За життя». Також надходила інформація про підкуп виборців у Заліщицькому районі Тернопільської області та Великобурлуцькому і Нововодолазькому районах Харківської області зі сторони представників партії партії «Батьківщина». В цих випадках йшлося про суми від 200 грн до 500 грн.

Ми беремо на контроль розслідування цих справ, щоб жоден порушник, у разі доведення вини, не уникнув відповідальності. У нас попереду ще багато виборчих процесів і будемо думати, як модернізувати виборче законодавство і посилити відповідальність за його порушення, особливо за підкуп виборців, щоб такого в країні у нас більше не відбувалось.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram