ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Чи вдасться зберегти «нормандський формат» після саміту «великої двадцятки»?

Вже наприкінці цього тижня, з 3 по 5 вересня 2016 року в китайському місті Ханчжоу пройде черговий саміт G20. Під час його проведення, перш за все, обговорюватимуться шляхи подальшого розвитку світової економіки та напрацювання КНР як головуючої держави. Але очікується й розгляд політичних питань, таких як мирне врегулювання конфліктів в Україні та Сирії.

Фото: EPA/UPG

Ні для кого не є новиною, що під час саміту планувалося проведення зустрічі в нормандському форматі задля активізації мирного процесу на Донбасі. Але від даного задуму в односторонньому порядку відмовилася російська сторона, використавши для цього фіктивну провокацію у Криму. У той же час Володимир Путін не відкинув ідею зустрічі з Ангелою Меркель та Франсуа Олландом. Це зайвий раз свідчить про прагнення російського лідера повністю змінити існуючий стан справ у переговорному процесі на свою користь. Перш за все, слід звернути увагу на те, що підконтрольні Кремлю ЗМІ всіляко намагаються підкреслити особливу роль Володимира Путіна на майбутньому китайському саміті. У даному контексті логічною є заява помічника російського президента Юрія Ушакова про те, що начебто Ангела Меркель та Франсуа Олланд відмовилися від трьохсторонньої зустрічі на користь окремих двосторонніх. Тобто Москва в такий спосіб намагається продемонструвати не лише те, що європейські лідери самі шукають контактів із Володимиром Путіним, а й те, що їм також невигідний нормандський формат.

Звісно ж, ця ситуація не є сприятливою для України, але в той же час вона не означає повного провалу нашої дипломатії. Такий стан справ лише зайвий раз демонструє факт того, що питання вирішення конфлікту на Донбасі залежить не від Києва, а від Москви. Остання свідомо затягує мирне врегулювання, намагаючись отримати нові поступки як від України, так і від Європи. Вдаючись до різного роду залякувань (наприклад, військові навчання та концентрація сил на кордоні) та відвертого шантажу, Росія лише вказує на провал своїх початкових планів.

Тому не дивлячись на те, що Володимир Путін публічно відмовився від нормандського формату, саму ідею переговорів не було відкинуто, оскільки, як вже зазначалося, плануються двосторонні зустрічі під час саміту G20 у Ханчжоу. Відповідно, українській дипломатії слід активно протидіяти реверансам Кремля, які спрямовані на дискредитацію та своєрідне виведення Києва із мирного процесу.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram