ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

“Громадський бюджет”: реалізовуємо ідеї людей за бюджетні кошти

Минулого року на Полтавщині була запроваджена програма партисипативного бюджетування. Бюджет участі — це як інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть участь у прийнятті рішень щодо розподілу бюджетних коштів, така форма фінансування було вперше успішно втілена у бразильському Порту-Алегрі 26 років тому.

Полтавський край — єдиний в Україні та Східній Європі регіон, де дія програми поширюється не лише на великі міста, а й на всі населені пункти області.

Якщо ви давно мрієте про вуличне освітлення, кінотеатр під відкритим небом чи сучасний спортивний майданчик, але у місцевому бюджеті не вистачає коштів, завдяки програмі “Бюджет участі” - ініціативи мешканців можуть бути реалізовані.

У цьому році кожен мешканець Полтавщини, який хоче зробити свій край кращим, міг подати ініціативу. Загальна вартість одного проекту склала 150 тисяч гривень. Реалізуються вони шляхом співфінансування: 100 тисяч — обласний бюджет, решта — місцевий.

Цьогоріч Гадяччина вдруге стала лідером «Бюджету участі в Полтавській області». Із 60 проектів-переможців — у нас 12! Тож на втілення в життя всіх проектів маємо 1 мільйон 800 тисяч гривень, з яких 1 мільйон 200 тисяч гривень — кошти з обласного бюджету!

Подати проект на конкурс — це половина справи, головне для перемоги — підтримка ініціативи серед мешканців громади. Лише громадяни вирішують, що для їхнього населеного пункту має першочергове значення. Тому лише кращі з кращих пропозиції, що набрали найвищу кількість голосів будуть наступного року реалізовані у громаді.

Приємно, що наш район багатий на ініціативних та завзятих людей, які всіляко покращують життя громади. У 2019 році у нашому районі з'являться сучасні спортивні майданчики, ігрові дитячі зони, на кількох вулицях облаштують освітлення, встановлять альтанку з доступною WI-FI зоною та букросингом в парку.

Я переконаний, наступного року ще більше громадян долучаться до бюджетного процесу і ми зможемо реалізувати більшу кількість народних ініціатив. Потрібно пам'ятати — розвиток і процвітання громади, а відтак і країни, залежить від кожного з нас.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram