ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

Чи сортують у Гадячі сміття?

Приклад деяких розвинених країн доводить — за правильної постановки справи, сміття дає не клопіт та шкоду екології, а реальні прибутки.    

З початку року в Україні встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Водночас, українців зобов'язують сортувати сміття. Це передбачено Законом України "Про відходи", до якого були внесені відповідні зміни ще 2012 року.

Для декого це традиційно стало “несподіванкою”. Але не для нашої команди. Ми ж протягом усього попереднього року вели роз’яснювальну роботу із населеннями, керівниками самоврядних громад Гадяцького району, встановлювали перші контейнери для роздільного збирання, розробляли варіанти будівництва ліній для сортування сміття та переробного заводу.

Звичайно, ментально ще не скрізь і не всі виявилися готовими до процесу, який в європейських державах давно став нормою. Утім, розраховуємо довести справу до логічного завершення.

Як в Гадяцькому районі привчають до правильного поводження зі сміттям?

По-перше, минулого року у нас стартував проект “За чисте довкілля!”. У вересні 2017 року у школах та дитячих садочках відбувся районний конкурс. Дітлахи збирали макулатуру та привчалися правильно сортувати сміття. По завершенню юні учасники отримали пам 'ятні подарунки. Я вважаю, що подібні акції привчають малечу до правильного сортування відходів.

Інший приклад, коштом сільських рад та наших іноземних партнерів GIZ, які допомагають нашому району налагодити роботу правильного сортування та утилізації побутових відходів, закупили 360 баків для сміття. Ідея така, щоб на точках розподілення відходів встановити один контейнер для твердих фракцій, ще один для вологих відходів та спеціальний контейнер для скла.

Для того, щоб регулярно і вчасно вивозити сміття, ми придбали два сміттєвози, що полегшило роботу комунального підприємства.

Жодна справа не буде успішною, якщо її не підтримають громадяни. У нашому районі багато заходів проводиться для інформування населення про важливість і необхідність правильно і обачно поводитися з побутовими відходами, але на досягнутому ми зупинятися не збираємося. І вже на черзі реалізація інформаційного проекту — випуск буклету-пам 'ятки для населення.

Переконаний, нам вдасться достукатися до свідомості людей і налагодити в Гадяцькому районі правильне збирання та утилізацію сміття. Спільно наведемо в лад і збережемо екологію краю від забруднення відходами та налагодимо цивілізовану систему збору, переробки і утилізації відходів.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram