ГоловнаСуспільствоЖиття

З 1 січня українців зобов'язали сортувати сміття

За невідсортоване сміття доведеться заплатити.

З 1 січня українців зобов'язали сортувати сміття
Фото: vesti-ukr.com

В Україні з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Крім цього, українці відтепер повинні сортувати сміття. Великогабаритні, ремонтні, небезпечні відходи у складі побутових відходів мають збиратися окремо від інших видів.

Про це йдеться у законі України "Про відходи", відповідні зміни до якого додали ще в 2012 році, повідомляє "112-Україна".

Згідно із законом, небезпечні відходи повинні відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Перевезення побутових відходів повинні здійснюватися спеціально обладнаними транспортними засобами.

Орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах відтепер визначає виконавця послуг з перевезення побутових відходів з певної території населеного пункту. Захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.

Під час обрання органами місцевого самоврядування або місцевими державними адміністраціями схеми санітарного очищення перевага надається пропозиціям, що передбачають більший ступінь перероблення чи утилізації побутових відходів.

Термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об'єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

Забороняється проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

В Україні за невідсортоване сміття також доведеться заплатити. Начальник управління благоустрою територій Максим Барінов у коментарі зазначив, що для населення штраф складе від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб - від 850 до 1700 грн.

Водночас міністр екології та природних ресурсів Семерак вважає ці штрафи "непомітними".

"Будемо просити парламент суттєво переглянути ті норми, які передбачені в адміністративному кодексі, можливо, щодо деяких порушень потрібно перекваліфікувати і в кримінальну відповідальність", - підкреслив він.

Як повідомлялося, в Україні на одну людину щорічно утворюється 10 тонн відходів, що вдвічі більше, ніж у країнах Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram