Спецтема

Школа та маєток Бергманів у Солоному

Поблизу Дніпра знаходиться селище міського типу Солоне, яке нині є центром Солонянської громади. Солонянська ОТГ утворилася у 2015 році з населених пунктів, що були підпорядковані 4 сільрадам. Зараз в громаді проживає 15 тисяч осіб.

Фото: Александр Рудоманов

У місті є дві історичні споруди — садиба Бергманів, збудована у ХІХ ст., після скасування кріпацтва та земська лікарня.

Після скасування кріпацтва Герман і Абрам Бергмани з Німеччини викупили у барона Енгергарда землю, де зараз розташована садиба та Солоне. Брати були родом з Пруссії, віруючими менонітами й дотримувалися доктрини ненасильництва і пацифізму. Вони ж і збудували завод для виготовлення червоної цегли та черепиці, займались сільським господарством та харчовою промисловістю. Також Бергмани дали кошти на будування місцевого храму, але натомість на 6 років закрили всі алкоточки у селі. Під час Жовтневого перевороту майно в садибі розграбували або знищили, а власників розстріляли. Стан садиби — задовільний, це архітектурна пам'ятка ХІХ ст., в ній функціонує музей, щоправда, не дуже цікавий.

Земська лікарня в Солоному будувалась у 19 ст. Будівлю лікарні знайти нереально, навіть місцеві не знають, де вона знаходиться. Схожу за архітектурою будівлю я знайшов, але вона нині використовується місцевими сектантами.

Не є архітектурною пам'яткою, але справила на мене сильне враження місцева опорна школа №1, в якій зараз завершується ремонт. Опорною школа стала з 1 вересня 2016 року, а через рік у школі відкрили центр позашкільної освіти, у межах якого проходять різні гуртки.

Від старої школи залишили один каркас — освітлення, оздоблення, опалення замінюють та ставлять більш сучасне. У школі обладнали 7 інтерактивних класи та три кабінети інформатики, також побудували два футбольні майданчики. Також встановили підйомники для учнів з особливими потребами.

Зараз у кожному коридорі встановлені шафи з книгами для читання на перерві, пуфи та телевізори. Для молодших класів у коридорі є сухий басейн, кубики-іграшки та куточки з антистресовими розмальовками. В школі нафарширували усі природничі кабінети: для біології закупили скелети, для фізики – метеостанції та прилади, для кабінету географії – глобуси з рельєфом, які працюють від електрики та показують політичну карту світу. Старшачків вчать правильно спілкуватися з чиновниками та надавати свої пропозиції.

Кошти на ремонт та модернізацію виділили з обласного бюджету та коштів ОТГ.

Зараз у школі реконструюють останнє крило, тому діти навчаються у дві зміни: в першу — приїжджі, яких додому відвозять автобусами, а в другу - решта учнів. Учні старшої і молодшої школи навчаються на різних поверхах, до того ж, початкові класи розділені на множини, що складаються з 1 і 2 та 3 і 4 класів. Для кожної з «множин» класів виділено по поверху, але після закінчення ремонту буде виділено своє крило для навчання.

Школа є учасником пілотного проекту «Нова українська школа» для першокласників, участь в якому взяли 100 навчальних закладів по всій Україні. Головний принцип пілоту — навчання через практику, тобто діти не лише теоретично вчать предмети, але й ручками пробують вивчене. Також у викладачів немає зажатих рамок для викладання, лише теми і шаблони за якими потрібно пройтися, але викладач сам добирає роздатковий матеріал.

В кінці 2017 року з двох груп для діток з обмеженими можливостями створили інклюзивний центр, який розташований в одному приміщенні зі школою. В інклюзивному центрі навчається 84 дитини від 2 до 18 років, з яких 43 дитини дошкільного віку, які живуть в ОТГ, але згодом планують залучати дітей з інших населених пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram