1000 переможців у конкурсі мікропроектів 2018

Програма проектів місцевого розвитку у Львівській області, або конкурс мікропроектів – головний інструмент, яким обласний парламент розставляє акценти розвитку регіону. А ще – це саме той відкритий конкурс, яким ми, депутати Львівської обласної ради, експертні середовища, причетні до місцевого самоврядування, гордимося.

Фото: Олександр Ганущин

Що це таке?

У Львівській області з обласного бюджету фінансується програма, яка дозволяє усім бажаючим, котрі готові змінювати ситуацію у школі, садочку, ФАПі, народному домі власної громади могли здати заявку онлайн. Секретаріат як робочий орган Програми реєструє всі заявки, верифікуючи їх.

Отже, у середині лютого 2018 року секретаріат Програми у визначений термін передав усі 2057 заявок/проектів на оцінювання незалежним експертам, які були затверджені Конкурсною радою. Наголошую, що експерти обиралися публічно, експертна комісія формувалася на конкурсних засадах.

Саме експерти, а не депутати проставляли бали по складній системі оцінювання. Із проставлених балів формується рейтингова оцінка.

Для тих, хто все це знає, і уважно слідкує за ходом конкурсу, повідомляю найголовніше! Результати роботи експертів у вигляді рейтингової оцінки у кожному з пріоритетів було передано на затвердження Конкурсної ради.

А для тих, кому нецікава вся загальна статистика – результати оцінювання проектів місцевого розвитку (рейтинги) в розрізі окремих пріоритетів:

  • Пріоритет «Школи» – тут.

  • Пріоритет «Культура» – тут.

  • Пріоритет «Інші пріоритети» – тут.

  • Пріоритет «Вуличне освітлення» – тут.

  • Пріоритет «Заклади дошкільної освіти» – тут.

  • Пріоритет «Охорона здоров’я» – тут.

  • Пріоритет «Екологічні ініціативи» – тут.

Отже, підсумки підбито! Під час засідання Конкурсної ради, яке відбулося сьогодні, 4 квітня, затверджено 976 потенційних переможців (чому поки потенційних – трохи далі) на загальну суму з обласного бюджету – 117,985 млн грн. Загальна ж вартість їх – 243,8 млн грн, а небюджетний внесок – 52,438 млн грн. Йдемо на черговий рекорд!

Фото: Олександр Ганущин


Сума в майже 118 млн грн розподілена між пріоритетами так:

Найбільше коштів отримав пріоритет «Школи» (тут і подано було найбільше заявок): з 645 зареєстрованих проектів – фінансуванням підтримано 309. Пріоритет «Культура»: з 447 – потенційними переможцями стали 186 проектів.

Важливо, що відсоток згаданих переможців до загальної кількості поданих проектів складає від 40% до 52% в межах пріоритету залежно від якості проектів і відсотку небюджетного внеску в кожному з них.

Якщо говорити про освіту, вуличне освітлення та інші пріоритети, то можемо констатувати, що ці пріоритети мають одні з найвищих відсотків небюджетного внеску. Це свідчить про те, що люди готові на вирішення цих проблем максимально долучатися власними грошима і знаходити підтримку у меценатів. Тому вищезгадані пріоритети отримали найбільшу підтримку у відсотковому відношенні у загальній сумі.

Детальніше про розподіл потенційних переможців у розрізі пріоритетів – на слайді.

Фото: Олександр Ганущин

Потенційні переможці. Райони

Несподіванкою цьогорічного конкурсу став Жидачівський район. Якщо в останні два роки він був у серединірейтингової таблиці (на рівні 40-45%), то у 2018-му з 43 поданих проектів переможцями стали 40. А це 93%!

Чому так? Усе дуже просто! Бо середній відсоток небюджетного внеску по потенційних переможцях Жидачівщини становить майже 24%. Крім того, це означає, що конкурсанти дослухалися до порад, пропозицій експертних середовищ про те, що треба зосередитися не на кількості, а на якості проектів. Це і було зроблено Жидачівським районом.

У рейтингу за лідером ідуть – Пустомитівський, Кам`янка-Бузький, Старосамбірський, Самбірський, Городоцький, Бродівський, Золочівський, Жовківський райони. Ці території мають високі показники відсотків небюджетного внеску.

Нагадаю, що 12 балів із 33 експертами присвоювалися саме за відсоток небюджетного внеску, де має бути обов’язково представлені спонсорський ресурс і кошти громади.

Додам, що всього з адмінтеродиниць, що входять до складу районів (міста районного значення, села і селища, без об‘єднаних громад), було подано 1424 проекти, з яких перемогли 668.

Детальніше – на слайді. 

Фото: Олександр Ганущин

Потенційні переможці. Міста обласного значення

У розрізі міст обласного значення потішив Новий Розділ, який подав усього 4 проекти, і всі вони перемогли, бо актуальні, якісні та з добрим небюджетним внеском.

Крім того, непогано представлені цього року Моршин (7 з 9), Борислав (21 з 42), Львів з приміськими територіями (49 зі 100). А серед аутсайдерів, на жаль, вкотре місто Стрий (1 з 3).

Загалом же містами обласного значення подано 363 проекти, а потенційних переможців визначено – 159.
Детальніше – на слайді.

Фото: Олександр Ганущин

Потенційні переможці. ОТГ

Серед ОТГ ситуація виглядає також досить цікаво: беззаперечним лідерами є Вільшаницька (4 з 4), Мурованська (5 з 5), Нижанковицька (3 з 3), Підберізцівська(14 з 14), Рудківська (13 з 13) об’єднані територіальні громади.
Варто відзначити гарну роботу Кам’янка-Бузької ОТГ (29 з 38), Давидівської ОТГ (10 з 11).

На противагу цьому – Грабовецька (0 з 3) і Міженецька ОТГ (0 з 1) не здобули жодної перемоги.

Загалом цього року ОТГ спрацювали набагато краще, ніж у 2017-му, хоча над якістю проектів їм ще слід працювати.
Запорукою ж перемог названих ОТГ став, звичайно, великий небюджетний внесок, робота громадських організацій і спеціалістів з місцевого розвитку.

Загалом ОТГ подали 270 проектів, з яких 149 стали переможцями. Це гарний результат.

Детальніше – на слайді.

Фото: Олександр Ганущин


Дві тези по потенційних переможцях

Звичайно, свою важливу роль при формуванні рейтингів урозрізі районів, міст обласного значення, ОТГ відіграв й індекс податкоспроможності територій.Відтак кожній адмінтеродиниці було додано бали від 0 до 1. І це дуже суттєво, беручи до уваги те, що вплив на перемогу має навіть 0,3 бала. Тож боротьба була дуже жорсткою, та невеличку перевагу мали менш розвинуті території.

Прикметно, що з 976 потенційних переможців, органи влади підготували 368 проектів (37,7%), а громадські організації, ініціативні групи, ОСББ, благодійні фонди – 608 проектів (62,3%). Рівень участі громадського сектору зростає, результати також, і це не може не тішити.

Що буде далі?

Далі – потенційні переможці до 17:00 год. 25 квітня 2018 року мають подати рішення органів місцевого самоврядування про забезпечення бюджетного співфінасування до Львівської облради на електронну адресу: [email protected]. Так-так, тепер за місцевою радою крок підтримки потенційного переможця конкурсу. Ті заявники, котрі не подадуть необхідну документацію про бюджетне співфінансування, автоматично вибувають з переліку потенційних переможців, звільняючи місце наступному проекту за рейтингом у цьому ж пріоритеті Програми.

Після того, як всі надішлють вищезгадані рішення, відбудеться засідання Конкурсної ради, де і затвердять перелік переможців.

Насамкінець

У Програмі проектів місцевого розвитку існує механізм так званих соціально важливих проектів. Так, кожен член Конкурсної ради має право внести пропозицію по 1 проекту на одну адмінтеродиницю, загалом 28 проектів.

Ми маємо розуміння, що соціально важливі проекти долучимо до вже визначених 976 проектів потенційних переможців. У результаті – матимемо, сподіваємося, понад 1000 проектів місцевого розвитку у Львівській області на 2018 рік.

Ще раз вітаємо усіх 976 потенційних переможців! Попереду – реалізація задуманого. Йдемо далі разом – спільно зробимо більше.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram