ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Пенсія як тіньова гільйотина

Нарешті це сталося — з квітня Пенсійний фонд змінює перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Тепер не потрібно, як раніше, звертатися особисто, все робитиметься автоматично.

Фото: 2017god.org

Звичайно, можна (і треба) радіти такому успіху Пенсійного фонду та й держави загалом. Мабуть, не один сюжет покажуть по телебаченню з цього приводу. Дійсно, це суттєве зрушення, якщо розглядати цю подію з позицій вчорашнього дня, коли перерахунків пенсіонери чекали роками. Однак наскільки суттєвими будуть ці збільшення? Чи дадуть вони змогу нинішнім пенсіонерам нашої держави відчувати cебе захищеними, іншими словами — чи стане їм грошей для того, щоб купити харчів і ліків без тимчасових позичань у сусідів та знайомих?

Проблема пенсіонерів зараз просто «заговорюється» діючими можновладцями від міністерств до парламентських сил коаліції чи навіть тієї ж опозиції. Насправді нинішні очільники владних структур мали би презентувати не підняття пенсій на кількасот гривень, а комплексне вирішення питання пенсійного забезпечення та створення системних мотиваційних сервісів для громадян і спроможних громад. Маю на увазі те, що за офіційними даними Держстатистики минулого року майже двадцять три відсотки українців не були офіційно працевлаштовані. Це означає, що вони працювали у тіньовому секторі і дуже часто не із власної волі, а за необхідності виживання в жорстких умовах сьогодення. Кількість таких осіб, лише за офіційними даними, значно перевищує три з половиною мільйона. Ні для кого не секрет, що офіційна статистика традиційна грішить значними похибками і насправді цей відсоток може сягати і 25, і 30, а той 40. До речі, якщо брати до уваги лише село, то там офіційна неформальна зайнятість сягає якраз 39,6 %.

Завтра (наступного року) частина цих людей стане пенсіонерами. І отримають вони свою «мінімалку» та думатимуть, де б ще заробити копійку. Звісно, нелегально, бо хто ж візьме пенсіонера на «світлу» зарплату?

Про тіньову економіку дискутують часто і на різних рівнях. Усвідомлюють цю проблему і можновладці. Але наразі суттєвих зрушень з цього питання не видно. Хочеться запитати — чому? Тому що ми ще не бачимо на мікрорівні тих макрозрушень, які приведуть до виводу економіки з тіні чи владі просто не вигідно робити наше життя світлим, прозорим і заможним, щоб статки кожного були видні і всі розуміли, що це чесно зароблені гроші?

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram