Майбутнє місця, де створювалася УГВР

Ще й сьогодні не всі історики реагують на словосполуку УГВР. То що вже нарікати на більшість наших патріотично свідомих громадян, не обтяжених історичною освітою, котрі не знають, що визвольною боротьбою УПА з липня 1944 року керувала Українська Головна Визвольна Рада, або підпільний парламент воюючої на кілька фронтів української держави?

Кілька слів з історії питання...

Водночас, події 1944 року, що відбувалися поблизу маленького села Сприня на Самбірщині, мали насправді таке ж значення для відновлення української державності у ХХ столітті, як:

Проголошення Української Народної Республіки (УНР) у Києві 7 листопада 1917 року;

Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНРу) у Львові та інших містах Західної України 1 листопада 2018 року;

Проголошення незалежної Української Народної Республіки 22 січня 1919 року в Києві шляхом об’єднання УНР і ЗУНР в єдину незалежну державу;

Проголошення незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року в Хусті;

Акт відновлення Української держави 30 червня 1941 року у Львові;

Акт проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року у Києві.

Власне серед цих славетних дат не до кінця поміченими є події 11-15 липня 1944 року, під час яких було утворено підпільний парламент воюючої на кілька фронтів країни у вигляді Української Головної Визвольної Ради у складі представників ще діючих на той час політичних партій. Суперечки чи перелік дат вище є вичерпний і вартує, напевно, залишити історикам.

Сьогодення місця проголошення Української Головної Визвольної Ради

Починаючи з 1992 року, місцеві сподвижники справи вшанування української історії та героїв визвольних змагань середини ХХ століття розпочали велику роботу з пошуку місця проведення першого Великого Збору УГВР та здійснили історичну і географічну прив’язку. Пам’ять Героїв Української Головної Визвольної Ради було увічнено спочатку в пам’ятному знаку, а згодом у пам’ятнику, спорудженому коштом громади.

с. Сприня. Пам’ятний знак на місці Великого Збору Української Головної Визвольної Ради
Фото: Надано Олександром Ганущиним
с. Сприня. Пам’ятний знак на місці Великого Збору Української Головної Визвольної Ради

15 липня 2018 року. Святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу
«Ігри Нескорених»
Фото: Надано Олександром Ганущиним
15 липня 2018 року. Святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу «Ігри Нескорених»

15 липня 2018 року. Святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу
«Ігри Нескорених»
Фото: Надано Олександром Ганущиним
15 липня 2018 року. Святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу «Ігри Нескорених»

Спільними силами вдалося також зробити благоустрій навколишньої території. Автор блогу гордиться, що мав честь долучитися до цієї справи. Насправді, нам дуже поталанило - радянська репресивна машина просто випустила зі своєї пильної уваги це місце, де творилася українська державність. Та ще й на додачу, для вшанування пам’яті учасників УГВР було зроблено міцний фундамент - практично на самому місці, де відбувалися збори Української Головної Визвольної Ради, було споруджено дитячий табір. Він і досі функціонує у вигляді літнього табірно-оздоровчого комплексу «Прикарпаття», якому присвоєно ім’я Кирила Осьмака - першого Президента УГВР. А з 2014 року, уже п’ятий рік поспіль, на цьому місці проводиться тижневий військово-патріотичний вишкіл для молоді «Ігри Нескорених». Зазвичай, раз на рік, це місце стає територією паломництва небайдужої громадськості та представників місцевих політичних партій, котрі вшановують Героїв УГВР.

Проте з урахуванням значення Української Головної Визвольної Ради для українського державотворення, нам спільно слід пошукати нові, сучасні формати промоції та поширення інформації про події 1944 року в маленькому селі Сприня на Самбірщині. Ідею куди рухатися нам підказали власне молоді люди, учасники військово-патріотичного вишколу, що цього року завітали до цієї затишної карпатської місцини з Полтавщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

Команди «Ігор Нескорених»
Фото: Надано Олександром Ганущиним
Команди «Ігор Нескорених»

Цьогоріч в «Іграх Нескорених» взяли участь понад 100 осіб, хлопців та дівчат віком 15-18 років з різних областей нашої держави
Фото: Надано Олександром Ганущиним
Цьогоріч в «Іграх Нескорених» взяли участь понад 100 осіб, хлопців та дівчат віком 15-18 років з різних областей нашої держави

Отож вважаємо, що, працюючи на вшанування ідеї і чину УГВР, ми вже не можемо на перспективу обмежитися лише разовим тижневим військово-патріотичним заходом. Нам мало одного віча, нехай навіть велелюдного, і недостатньо, що в цьому славному історичному місці відпочивають, зазвичай, лише місцеві діти. Недостатньо, коли до цого місця лише раз на рік прикута увага центральних медіа.

Разом з цим, хочу підкреслити, що в нас достатньо на сьогодні сил, засобів, можливостей, історичного підґрунтя і, головне, політичної волі, щоби перетворити це місце, де створювалася Українська Головна Визвольна Рада, в загальнодержавний центр патріотичного виховання. Саме тут, у Сприні, спільно з державою та донорами, ми маємо створити умови для цілорічного функціонування місця, де проводитимуться військово-патріотичні вишколи, ігри та спортивні змагання, поважні збори та конференції.

Чому варто говорити про це зараз:

По-перше, слід відзначити, що спроможність наших органів місцевого самоврядування за останні роки зросла,

по-друге, уже частину робіт виконано, зокрема взятий курс на реконструкцію споруд табору та встановлення сучасної спортивної інфраструктури,

а по-третє, наступного року відзначатимемо 75-у річницю створення Української Головної Визвольної Ради, тому маємо спрацювати так, щоб на державному рівні вишукати ресурси для втілення в життя ідеї створення загальнодержавного центру патріотичного виховання у Сприні. І перша «ластівка» є - Проект Постанови про відзначення 75-ї річниці створення Української Головної Визвольної Ради (липень 2019 року) за № 8596. Важливо буде не лише ухвалити її в найкоротші терміни з вересня 2018 та наповнити змістом через рішення уряду.

Переконаний, що разом – народні депутати від Львівщини, урядовці з місцевим корінням, Львівська обласна рада й обласна державна адміністрація здатні зробити такий спільний крок.

І наостанок. Разом з нами у заходах зі вшанування УГВР брав участь комбриг легендарної 80-ки Володимир Шворок. Напрошується аналогія: як мало знає наших громадян про подвиг 80 ОДШБр в обороні Луганського аеропорту, хоча, напевно, після відзнятих «Кіборгів» усі знають про Героїв оборонців ДАПу - так мало знають про події у Сприні липня 1944 року, хоча більшість знає про акт Злуки на Софійській площі 1919 року. Ну що ж - кожному зі 120 учасників «Ігор Нескорених» на місці створення УГВР ми вчора вручили книгу «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». Так що процес розпочався, пані і панове, а охочим допомогти з облаштуванням у Сприні загальнодержавного центру патріотичного виховання вистачить роботи.

Фото: Надано Олександром Ганущиним

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram