ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Є перша перемога. Але боротьбу треба продовжувати!

Після голосування в парламенті 5 червня скандального законопроекту №9127 читаю заголовки популярних електронних ЗМІ: "Рада тихенько ввечері "урізала" пільговиків з 2013 року", "Рада приняла скандальный закон о льготах афганцам и чернобыльцам", "Депутаты спрятали под «языком» отмену льгот чернобыльцев и афганцев".

Вчора вночі у Верховній раді прийняли законопроект про пільги для афганців та чорнобильців
Фото: Валентин Огиренко
Вчора вночі у Верховній раді прийняли законопроект про пільги для афганців та чорнобильців

У цій ситуації можна лише сказати: чули дзвін, та не знають де він. Я до останнього, на відміну від так званої об'єднаної опозиції, був у парламентській залі, тож не з чужих слів знаю, що там насправді відбувалося.

Під час розгляду законопроекту "Про державні гарантії виконання рішень судів" у другому читанні за моїм наполяганням з нього були ВИЛУЧЕНІ антиконституційні норми, якими пропонувалося фактично скасувати два десятки соціальних законів, надавши уряду право самостійно встановлювати розміри і порядок виплат державних соціальних гарантій залежно від доходів Державного бюджету. Отже про жодне урізання чи відміну пільг саме цим законом не може бути мови!

З усією відповідальністю стверджую: в остаточній редакції прийнятого законопроекту залишилися лише норми, що гарантують виконання рішень судів про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган чи державне підприємство. У такому вигляді цей закон є вкрай потрібний, бо дозволить домогтися виконання мільйонів рішень судів, які сьогодні роками припадають пилом у відділах виконавчої служби. Саме тому я голосував за цей закон.

Відповідно до нового закону, виконання рішень суду про стягнення коштів з державного органу здійснюється в межах бюджетних призначень, а в разі відсутності цих призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду. Перерахування коштів стягувачу здійснюється у тримісячний строк. Якщо кошти не перераховані у вказаний термін, стягувачу сплачується компенсація в розмірі трьох відсотів річних від несплаченої суми.

Це перша наша перемога - всіх тих людей, хто упродовж тривалого часу виходив на акції протесту по всій країні. Адже врешті ми змусили владу відмовитися від намірів позбавити мільйони українських громадян конституційного права на соціальний захист, а також змусили уряд гарантувати виконання рішень судів, які сьогодні не виконуються під приводом відсутності коштів у бюджеті.

Але боротьбу за соціальні права громадян треба обов'язково продовжувати. Бо ще не скасовані минулорічні неконституційні рішення Конституційного суду, прикриваючись якими уряд краде у мільйонів пенсіонерів різних категорій належні їм по закону пенсії. Тому питання відставки нинішнього уряду та радикальної зміни усієї влади в Україні як ніколи на часі!

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram