ГоловнаБлогиЦифра тижня

У вересні вартість продуктів харчування зросла на 19,6 % порівняно з минулим роком

Цьогоріч у вересні вартість продуктів харчування зросла на 19,6% порівняно із вереснем 2016 р. Зокрема, за даними Держстату, ціни на м'ясо та м’ясопродукти зросли на 30,1 %, молоко – на 28,2 %, хліб – на 18,4 %, яйця – на 37 %, масло – на 29,1 %. Овочі подорожчали на 37,6 %, фрукти – на 26,6 %.

За словами керівника економічних програм ІСЕД Ярослава Жаліла, такі показники суттєво випереджають офіційний індекс інфляції, який у вересні склав 16,4 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Головною причиною суттєвого зростання цін експерт називає збільшення споживчого попиту через підвищення мінімальної заробітної плати і, при цьому, відсутність пропозиції, оскільки обсяг виробництва продовольства в Україні залишається на рівні минулого року.

«Ми спостерігаємо «перегрів» продовольчого ринку, коли попит суттєво перевищує пропозицію. Виробництво аграрної продукції стоїть на місці через: нерозвиненість малого аграрного бізнесу (фермерства); домінування на ринку продукції тваринництва кількох великих компаній; відсутність належного інвестування в переробку аграрної продукції. На роздрібному ринку також домінує декілька великих торговельних мереж».

В ІСЕД прогнозують, що до кінця року інфляційні тенденції на продовольчому ринку лише посиляться. Цьому також сприятиме заплановане підвищення пенсій. Тому, необхідно, щоб уряд стимулював економічну активність, зокрема – у сферах пропозиції «довгих грошей», захищав конкуренцію і надавав інвестиціям антикорупційний супровід.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram