ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Чи отримає пенсіонерка 364 тисячі компенсації за будинок?

Василь із своєю родиною та 81-річною тещею Валентиною нарешті отримали рішення Апеляційного суду Донецької області. Постраждала від артилерійського обстрілу родина мала би отримати грошову компенсацію за знищену квартиру в розмірі 363 789,40 грн (по 7 943 грн за ожин квадратний метр житла). А от чи отримає насправді?

Фото: Надано автором

Василь розповідає, що від початку АТО блокпост стояв за триста метрів від їхнього будинку. В результаті обстрілів знищили два двоповерхових будинки, психіатричну лікарню та багато хат у приватному секторі. Василь отримав акт, в якому написано, що їхній будинок відремонтувати неможливо. В результаті без житла залишилося вісімнадцять родин. І один із постраждалих, Василь Полосенко, вирішив звернутися до суду за компенсацією. Сусідка Василя вже отримала повну відмову у всіх інстанціях українського судочинства і передала свою справу на розгляд до Європейського суду. Подібний шлях довелося проти й родині Василя.

У грудні 2015 року Василь та Валентина звернулися за допомогою Української Гельсінської спілки з прав людини, членом якої з 2016 року є Чугуївська правозахисна група (ЧПГ). Юристи групи за підтримки Центру стратегічних справ УГСПЛ написали від імені постраждалих позов про відшкодування матеріального збитку до Кабінету Міністрів України та Державної казначейської служби.

У січні 2016 року Слов'янський міськрайонний суд Донецької області присудив відшкодувати Василю Полосенку 363 тисячі 789 гривень з українського бюджету за зруйноване житло. У березні 2016 року це рішення підтвердив апеляційний суд Донецької області. Міністерство юстиції України оскаржило рішення двох попередніх судів у Вищому спеціалізованому суді, а той задовольнив вимогу Мінюсту і повернув справу на повторний розгляд у першу інстанцію - у Слов'янський міськрайонний суд. У травні 2017 року Слов’янський міськрайонний суд відмовив пенсіонерці у задоволенні позову. Причина була проста: на теперішній час відсутній закон чи нормативний акт, який регулює порядок відшкодування шкоди, спричиненої проведенням АТО, не встановлено державний орган, на який покладено обов’язок здійснювати таке відшкодування та механізм визначення розміру відшкодування.

І от нарешті 11 жовтня 2017 року Апеляційний суд Донецької області задовольнив позов Василя та Валентини. “На цей раз суд застосував аналогію права та порядок, передбачений кодексом цивільного захисту, який не має безпосереднього стосунку до АТО, а стосується відшкодування під час стихійних лих, - каже адвокат ЧПГ Світлана Кужелєва, - минулого разу аргументи апеляційного суду були такі самі. Але гроші будуть стягатися не з резервного фонду, з якого зазвичай йдуть компенсації під час стихійних лих, а з Держказначейства”.

Попереду знов касація, і справу знову можуть пустити по колу, мов карусель. Адвокат ЧПГ Роман Лихачов каже, що сумнівається, що гроші зможуть виплатити цього року, адже в державному бюджеті навіть немає такої статті “Виплата компенсацій постраждалим від обстрілів в АТО”. Народний депутат Олег Недава каже, що існує цілих два законопроекти (4301 та 6472), які могли би вирішити цю проблему. Але перший з них депутати вже провалили по політичним мотивам, а за другий - досі ще не проголосували. Навіть, якщо такий закон і буде прийнятий, то попереду ще одна битва: Бюджет-2018. Адже таких справ наразі в судах - близько сотні. А отже для компенсацій потрібно вже зараз виділити декілька десятків мільйонів гривень. При тому обстріли у зоні АТО не припиняються, і житло руйнується щодня. Чи підуть депутати на такий ризик?

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram