Як скасувати депутатську недоторканність

1. Частину першу ст. 80 Конституції України, яка зараз гарантує депутатам недоторканність, - виключити.

2. Частину другу ст. 80, яка зараз звільняє народних депутатів від юридичної відповідальності за прийняття будь-яких антинародних законів, - виключити.

3. Частину третю ст. 80, яка зараз встановлює особливий порядок притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності, - виключити.

І затвердити нову редакцію ст. 80 Конституції України - вношу до Верховної Ради України оцей законопроект:

Про внесення змін до статті 80 Конституції України

(щодо недоторканності народних депутатів України)

________________________________________________

 Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Внести зміни до статті 80 Конституції України (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 30, ст. 141), виклавши її в такій редакції:

“Стаття 80.

Народні депутати України несуть юридичну відповідальність за:

- невиконання передвиборчих обіцянок;

- наслідки прийнятих відповідно до їх голосування законів.

Невиконання передвиборчих обіцянок протягом 6 місяців з дня складання присяги народного депутата тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді догани, продовження невиконання передвиборчих обіцянок протягом наступних 6 місяців тягне за собою відповідальність у вигляді припинення повноважень народного депутата.

Подання законопроектів, голосування за законопроекти або поправки до них, внаслідок прийняття яких відбувається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод людини і громадянина, погіршення матеріального стану людей та умов ведення підприємницької діяльності тягне за собою кримінальну відповідальність народних депутатів у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 15 років з конфіскацією майна та примусовими роботами до повного відшкодування збитків, спричинених антинародними законами.

2. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Так буде правильно. Пропоную Президенту України П.Порошенку замінити текст законопроекту 7203 на вищенаведений текст, у такому разі я відкличу мій законопроект.

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram