ГоловнаБлогиБлог Максима Ефимова

Розморозити дике фінансове поле Донбасу

Значна територія України перебуває у штучно «стерилізованому» економічному полі. Вона зачищена від ринку банківських і фінансових послуг. Ідеться про зону АТО, до меж якої потрапляють Донецька, Луганська та навіть частина Харківської області. У 2014-му Верховна Рада вимушено «заморозила» там економічний розвиток. Реагуючи на військову ситуацію, депутати запровадили мораторій на стягнення банками заставного майна з позичальників. А відтак було обмежено кредитування фізичних і юридичних осіб, що фактично поховало малий бізнес цілого регіону.

Розморозити дике фінансове поле Донбасу
Фото: creditclub.com.ua

Фото: creditclub.com.ua

На початку війни така ініціатива була виправданою. Мораторій захищав права фізичних і юридичних осіб Донбасу. Адже в умовах, коли навколо руйнується твій звичний світ, складно думати про кредити. Людям важливо було уникнути штрафів і втрати заставленого майна, а також отримати час, щоб перевести подих. Однак через три роки ситуація вимагає корекції. Сьогодні успішність інфраструктурного розвитку Донбасу залежить в тому числі від банківських гарантій. Малий і середній бізнес поволі відновлюється, знову потребує кредитування, зокрема, для ведення і розширення своєї господарської діяльності.

Але через мораторій значні території лишаються «диким фінансовим полем». Цілі райони викреслені з банківської карти України. Паралізовані механізми, необхідні для залучення інвестицій і розвитку підприємництва. Мораторій перетворився на стоп-кран, який зачинив бізнесу вікно можливостей. Адже банки не поспішають укладати нові кредитні договори, усвідомлюючи, що в разі неповернення коштів, не зможуть їх відшкодувати.

Через зміни до Закону я пропоную відновити на територіях, що входять до контрольованої зони АТО, юридичне поле для економічного розвитку. Врегулювати банківську сферу, передбачити можливості для реструктуризації чинних та укладання нових іпотечних договорів.

Окремо наголошую, що згадана ініціатива жодним чином не збільшить кредитне навантаження на фізичних та юридичних осіб за вже укладеними угодами. Стосовно них і надалі діятиме мораторій на стягнення майна та нарахування штрафних санкцій.

Після набуття чинності змін до Закону, для отримання нових позик підприємцям, які вже мають борги, доведеться укласти додаткову угоду про реструктуризацію старих кредитів. Але рішення про це прийматимуть за погодженням сторін.

Крім того, на нові угоди поширюватимуться загальні правила кредитування, що стане вагомим кроком до економічного відродження територій Донбасу, повернення їх до законів конкуренції.

Впевнений, що відновлення банківського кредитування стимулюватиме економічний та інфраструктурний розвиток територій у зоні АТО. Це нові робочі місця і простір для бізнес-ініціатив. Зрештою, це сигнал для міжнародних фінансових донорів, які вкладатимуть у Донбас тільки на умовах прозорого о конкурентного ринку фінансових і банківських послуг.

Максим Ефимов Максим Ефимов , Народный депутат, БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram