ГоловнаБлогиБлог Ірини Жданової

Мрії дітей не мають кордонів: інноваційну освіту не зупинять КПВВ і лінії зіткнення

"Я мрію колонізувати Марс. А в мене вчора народився братик і я мрію, щоб він був утричі розумнішим від мене. Я мрію про вєчную дружбу…" Ми сидимо біля ватри в Карпатах в Міжнародній зеленій школі і міркуємо про мрії з дітьми, які знають про війну більше, ніж я.

Фото: надане Іриною Ждановою

2 тижні потому. КПВВ МАЙОРСЬК. З Краматорська по відремонтованій дорозі долетіли на КПВВ за 50 хвилин. “Бачите оте віконце в модулі? А дірку від кулі? Вдень вони зазвичай не обстрілюють коридор і модулі. Але кілька днів тому було. Добре, що якраз пригнувся, щоб внизу взяти документ. А тут куля над головою просвистіла…а бачите он ті модулі? Стінки?

Фото: надане Іриною Ждановою

Кожного ранку ми оглядаємо наші модулі і знаходимо нові сліди. Як закінчуємо роботу з пропуску громадян, вони починають провокувати. Все непередбачувано. Ні, на нульовку не підемо. Тут все розвісимо”. Ранок. 7 година. Людей майже нема. Вся наша інформація є. Зустрічі і домовленості з Донецькою ОДА та УВКБ по розміщенню постерів як здобути освіту в Україні молоді з неконтрольованих територій виконані. Їдемо далі.

КПВВ МАРІЇНКА. Невелика черга з автомобілів, які прямують на ТЕРИТОРІЇ. Поруч працює кран. Встановлюються сучасні конструкції, нові тенти. Враження, що ми десь на європейському кордоні. В оновлених коридорах прохолода, хоч сонце вже добре припікає. Припарковані дорогі авто, які з ТЕРИТОРІЙ чекають на перепустку. Зустрілись очима з жінкою в авто. Про що вона думає з втомленими очима… Мої думи сумні… бо якщо інвестуються великі кошти в реконструкцію КПВВ, значить воно, це КПВВ, вже не тимчасове явище на лінії розмежування?… Дивлюсь вгору на конструкції з тетраедрів і згадую наші солом’яні різдвяні павуки в Міжнародній зеленій школі в Карпатах.

Фото: надане Іриною Ждановою

Згадую такі ж металеві конструкції в Ізраїлі, в центрах наукової творчості для дітей. Science Greenhouse, Green Science Farms, регіональні дослідно-експериментальні центри, в яких школярі займаються науковою творчістю разом з вченими, стартаперами, теж мають подібну конструкцію…

Science Greenhouse
Фото: надане Іриною Ждановою
Science Greenhouse

І попри сумні думки в мене з’являється мрія, щоб це КПВВ реконструювали в такий інноваційний центр, науково-дослідний парник для дітей, які зараз вчаться по обидві сторони лінії зіткнення. І щоб ця клята кривава лінія була віднесена на державний кордон з РФ. Відновлена згідно міжнародного права. Бо інакше, без наукової освіти і міжнародного права, тоді шкереберть летить вся безпека. Як національна так і транснаціональна…І діти робитимуть не стартапи як колонізувати Марс, а як зробити самовибухівку з тротилу, який залишився від затоплених шахт…

Ще я думаю, як вони в цьому жахітті все ще мріють про космос і про Марс. І про дистанційну освіту думаю. Бо вона може проторити не стежинки, а зробити якісні широкі дороги, які дадуть доступ до якісної інноваційної освіти дітям, молоді з ТЕРИТОРІЙ. З неконтрольованих територій.

Дитячий малюнок «Я мрію колонізувати Марс» учасника літньої сесії Міжнародної зеленої школи
Дитячий малюнок «Я мрію колонізувати Марс» учасника літньої сесії Міжнародної зеленої школи

Їдемо далі, вже польовими дорогами.

КПВВ НОВОТРОЇЦЬКЕ. Розміщуємо постер з інформацією, як отримати освіту в Україні молоді з неконтрольованих територій.

“А что в Украине недобор, что вы даете нам места бесплатные в университетах, пту?”

Відповідаю:“Нет, это специальная программа Украины по упрощенной процедуре вступления, без ЗНО, украинского аттестата. Действует уже третий год. Две с половиной тысячи молодежи ОТТУДА уже учатся в университетах Украины”.

Поруч жінка запитує: “И что, можна с паспортом ДНР?” “Нет. Можна БЕЗ паспорта Украины. Приезжаете в Образовательный Центр “Донбасс-Украина” и сдаете два ДПА по украинскому языку, истории Украины. Это не ЗНО, легче, плюс один экзамен и оформляете ID картку”. Жінка мовчки бере флаєр і йде до прикордонника показувати перепустку…

Підходить інша. “И что, еще сейчас можна?”. “Да. Но гарантировано на бюджет в сентябре только в пту уже можна поступить. До 26 сентября нужно приехать в Образовательный Центр. А в университеты уже можна или на контракт, или на следующий год на бюджет. Заходите к нам на сайт ДОСТУПНА ОСВІТА dostupnaosvita.com.ua. Или звоните на горячую линию.”

«А что для девочек есть в пту?», -- цікавиться жіночка.

“Много. Не только парикмахер, кулинар, но и ІТ, компьютер, Вот видите список училищ в Донецкой области. Здесь и агро, и компьютерные специальности. Возьмите календарик с телефонами горячей линии. Здесь и сайт «Доступна освіта». Там все есть. Если не боитесь, берите еще флаер…” “Спасибо, я отнесу в школу”. Жінка йде до прикордонника показувати перепустку і далі йти…на ТЕРИТОРІЇ.

5 хвилин в одному коридорі. Переходимо в інший. Дзеркалка. Людей майже нема, наші літні постери по Освітнім Центрам “Донбас-Україна” з переліком університетів є. Є й інші телефони про правову допомогу переселенцям, гуманітарну допомогу, вітання з Днем незалежності… Наш ескорт коректно натякає: потрібно їхати далі. Попереду Гнутово, Маріуполь, потяг.

У дорозі закриваю очі, щоб не було видно сліз. А хочеться просто заснути і прокинутись в іншому світі, до війни…

КПВВ ГНУТОВЕ. Запах моря. Людей майже нема. Поруч в 5 метрах стоять будинки. Є зруйновані, є вцілілі. Помічаю, що якимось дивом уцілів дерев’яний вишуканий фасад. Фотографуємо, одразу назустріч іде чоловік - пропонує привезти ще такі взірці. Їх, мешканців села, залишились одиниці. Розміщуємо наші постери. Прикордонники розпитують про спрощену процедуру вступу – раптом хтось підійде, запитає. Детально розповідаємо. Вже не поспішаємо, бо поруч Маріуполь.

Вирішуємо заїхати в село Сартана - в клубі і молодіжному центрі розмістити постери, які залишились, передати в школу. Заходимо з колегою до клубу. Прикордонники залишаються чекати в машині. Тут ми вже самі впораємось з комунікацією. І раптом посеред розмови з директором клубу розумію, що маю терміново повернутись до машини. Кличу хлопців. Кличу, бо вони мусять це побачити! Оновлений клуб з ліпкою, в залі - сучасна музична апаратура, цифрові проектори, освітлення, акустика, в кабінеті директора - новенька електрогітара з навушниками, поруч - сучасний європейський простір молодіжного центру, і парк з новісінькою сценою, дитячими майданчиками. Ще активно тривають будівельні роботи… От, власне, це потрібно показувати нашим прикордонникам, військовим, щоб бачили: ЗМІНИ Є. Ціна висока.

Молодіжний клуб в Сартані
Фото: надане Іриною Ждановою
Молодіжний клуб в Сартані

У потязі на Київ одягаю blackout окуляри. В дорозі на схід то є гарна штука не лише від світла. Бо кожного разу, повертаючись назад до Києва, не можна не думати про цю ціну. Думати без сліз не можна… В моєму купе жінка пенсіонерка голосно міркує, що буде робити, якщо знову ПОЧНЕТЬСЯ. Вихід один, каже: “ Поеду в Польшу. Там дают и социалку. Буду жить в общежитии с такими же, как я. Надоело. Все”

І це мотивує мене зняти blackout окуляри, одягнути навушники, відкрити ноут і почати працювати далі. Писати аналітику, надіслати проект наукових ліцеїв тим, хто на різних рівнях приймає рішення.

І міркувати про те, що ми можемо разом з прикордонниками мріяти про нову реконструкцію КПВВ - перетворення їх у майбутні науково-дослідні центри для юних стартаперів, які живуть #невсірійзоні і мріють колонізувати Марс…Для військових містечок, куди приїдуть з родинами наші прикордонники та військові. Бо світ без кордонів має мати державні кордони, а не лінії зіткнення. Ці кордони мають бути там, де їх місце за міжнародним правом.

А діти нехай і далі мріють без кордонів. Власне, для їхніх мрій ми і маємо робити широкі дороги без КПВВ, коридорів і лінії зіткнення. Дороги з державним кордоном. І широкою дорогою до шкіл, в яких навстіж відкриті вікна в майбутнє.

ДОВІДКОВО. Вступна кампанія для абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій, вздовж «лінії розмежування» триває --

Освітні Центри “Донбас-Україна” працюють до 28 вересня.

Щоб вступити на бюджет до українських ПТНЗ за спрощеною процедурою (БЕЗ паспорта, атестата, свідоцтва), потрібно звернутися до Освітнього Центру 26 вересня.

До вишів за спрощеною процедурою без ЗНО можна вступити на контракт. Детальніше – на сайті «Доступна освіта».

Анімаційний ролик «Спрощена процедура вступу в ПТНЗ – 2018» (40 сек.), (аудіо записано за підтримки ЮНІСЕФ):

Відеоінструкція «Середня освіта дистанційно для дітей зі сходу України – 2018» (створена за підтримки Посольства Литви в Україні):

За роз’ясненням звертайтесь на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика» за телефонами:

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО

Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita).

Краматорськ

0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО

+38 066 113 93 75

+38 097 904 71 91

Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk

Сєвєродонецьк

0 800 50 45 11 – БЕЗКОШТОВНО

+38 099 345 20 76

+38 097 983 65 31

Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk

Херсон

0 800 50 45 70 – БЕЗКОШТОВНО

+38 097 983 65 91

+38 095 875 74 99

Skype: Крим ДоступнаОсвіта

Консультаційні телефонні лінії працюють у будні дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00.

Ірина Жданова Ірина Жданова , виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика», кандидат історичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram