ГоловнаБлогиБлог Ігоря Ткачука

Бюджет країни пустий. Виправити ситуацію нинішній уряд не здатен

Влітку Україну накрила хвиля скарг місцевої влади на Держказначейство. Приводом стало блокування оплат платіжок місцевих органів влади, навіть якщо на їх рахунках в казначействі є кошти.

За даними Держказначейства, у першому півріччі 2013 року заборгованість місцевої влади перед своїми постачальниками і кредиторами по загальному фонду зросла з 3,2 до 6,5 мільярдів гривень. А видатки органів влади в рамках тендерних договорів порівняно з минулим роком скоротилися більше, ніж удвічі.Брак коштів для розрахунків з постачальниками змушує мерів і губернаторів згортати всі програми капітального розвитку на місцях. Через постійні проблеми з фінансуванням місцева влада майже припинила замовляти підрядникам дорожні роботи.

Проблема у тому, що бюджет країни пустий. За даними Мінфіну, дефіцит державного бюджету України за перше півріччя 2013 року у порівнянні з минулим роком зріс майже у 3,5 рази.

За прогнозами, до цьогорічного державного бюджету недобір коштів становитиме понад 25-30 мільярдів гривень.

За даними журналу Forbes, з урахуванням дефіциту НАК "Нафтогаз" до кінця року дефіцит держбюджету сягне 63,4 мільярдів гривень. Ще близько 25-ти мілярдів гривень "набіжить" за рахунок дефіциту Пенсійного фонду.

За таких обставин Україну наприкінці року чекає криза неплатежів та зростання заборгованості і соціальної напруги, адже в бюджеті-2013 фактично не заклали зарплату бюджетникам на останній квартал.

Причиною ситуації, що склалася, є не криза та «попередники», а непрофесіоналізм уряду Азарова. Але найгірше те, що влада не має чітких та конкретних відповідей, як виправити ситуацію.

З метою уникнення безглуздого витрачання державних коштів партія «УДАР» вимагає зобов’язати органи влади призупинити укладення угод на державні закупівлі автомобілів, ремонт їх офісних приміщень та інші подібні витрати.

Щоб зупинити падіння економіки, влада має припинити свій наступ на економічні права і свободи громадян та перейти нарешті до вирішення реальних проблем, які шкодять економіці. Це і корупція в судах та контролюючих органах, і податковий та адміністративний тиск, і невиконання законів та порушення прав власності.

Однак найголовнішою проблемою як економічної, так і соціальної сфери України, є нинішній корупційний режим, що системно розкрадає ресурси країни. Лише усунувши його від влади, можна сподіватись на позитивні зміни.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram