ГоловнаЕкономікаФінанси

Уманський: грошей у бюджеті може не вистачити навіть на зарплати

Скорочення держвидатків видається колишньому чиновникові неминучим.

Уманський: грошей у бюджеті може не вистачити навіть на зарплати
Фото: Макс Левин

Колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський упевнений, що владі доведеться піти на скорочення держвитрат через невиконання дохідної частини бюджету.

У своїй колонці на Forbes.ua він припустив, що передусім максимально скоротять витрати, які не підпадають під категорію соціально захищених, компенсації на різницю в тарифах і проїзд пільговиків у громадському транспорті. На його думку, уряд не відмовиться від виплат, але перенесе їх на наступний рік.

"У галузевому зрізі повністю фінансувати будуть, думаю, лише вугільний сектор. Причини вже добре описано в кількох журналістських розслідуваннях. Решті галузей "пощастить", переважно якщо в них "зариті" чиїсь інтереси - у прямому і переносному сенсі цього слова", - зазначив Уманський.

Ми спокійно виконуємо всі наші зобов\'язання соціального плану, виплачуємо вчасно зарплати та пенсії. Абсолютно немає побоювань і щодо другого півріччя

— Віктор Янукович, Президент України

Він вважає, що повністю Кабмін спробує фінансувати лише зарплати і пенсії.

"Але боюся, навіть на ці витрати грошей у бюджеті може не вистачити, і в грудні можливе напруження із цими платежами. Не здивуюся, якщо для вирішення цієї проблеми Кабмін вирішить перенести частину соціальних виплат із кінця грудня на січень 2013-го", - наголосив він.

Уманський також припускає, що влада візьметься шукати додаткові джерела, щоб наповнити казну, збільшивши надходження від податкової та митниці, авансові перерахування Мінфіну коштів за статтею "перевищення доходів НБУ над його витратами", обмеживши повернення ПДВ. Нагадаємо, дефіцит державного бюджету в січні-вересні зріс до 24,381 млрд грн, збільшившись за місяць на 7,7 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram