ГоловнаБлогиКультурно-освітня академія

В сільській місцевості більше простору для творчості для митців

В рамках Культурно-освітньої академії Гете-Інститут Україна та Німеччина об’єднують зусилля, щоб розвивати культуру в маленьких містах. Патрик Фьоль, німецький експерт з культурного менеджменту, розповів про світові тенденції розвитку культури та чому так важливо розвивати її саме на периферії.

Патрік Фьоль

Фото: Надано автором

Варто сказати, що загальноєвропейською тенденцією є саме те, що провінційні міста виступають головним чинником трансформації культурної сфери. Тому що в таких містечках багато людей знають одне одного, знають, чим живе їхнє місто, і тому їм простіше знайти мотив для того, щоб запровадити зміни у своєму житті. 

Сьогодні все більше людей із периферії виїжджають працювати до великих міст. А митці, навпаки, залишають великі міста, тому що у сільській місцевості вони мають більше простору для своєї творчості ― знаходять будівлі чи господарські приміщення, які стоять пусткою, і облаштовують там арт-простори чи мистецькі лабораторії, а потім свої проекти переносять до великих міст. Така тенденція дуже характерна для Східної Німеччини.

Наприклад, в одному невеличкому місті неподалік Берліну одна жінка влаштувала оперну сцену в приміщенні колишньої свиноферми. І зробила це дуже професійно і дуже красиво. Сьогодні туди приїздять глядачі з Берліну, щоб подивитися оперу. Це дало нове життя маленькому маловідомому містечку. І що важливо: населення також долучається до життя цієї опери, починає краще її розуміти. І таким чином стирається межа між професійним і аматорським мистецтвом.

Фото: Надано автором

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram