Чи потрібне скасування трудових книжок?

Певен, ви чули, що трудові книжки хочуть скасувати. Принаймні, з такою ініціативою виступають у Мінекономіки. Проте така боротьба з паперовою бюрократією, на мою думку, приховує відсутність системної роботи уряду з проведення реформ в економіці. А щоби було більш зрозуміло, давайте, друзі, спробую відповісти на це питання в заголовку у вигляді «питання – відповідь».

Фото: vidomosti-ua.com

Чи справді варто відмовлятися від трудових книжок?

Основна функція трудової книжки – це облік трудового стажу людини. І це основний документ, коли виникають суперечки при нарахуванні пенсій. Власне, це документ, з яким можна йти до суду, щось вимагати, виправляти і т. д. Тобто я би не поспішав би з цією інновацією. І взагалі мені дивно, чому Міністерство економіки весь час відвертає увагу на якісь другорядні речі, коли вже вони вісім місяців працюють новим складом. А ми хотіли би побачити стратегічні, економічні плани нашої держави. Боротьба з папірцями, з документообігом, це добре, але де ж економічний розвиток? Де нові робочі місця для наших людей? Я цього не бачу і не розумію.

Тобто ми маємо бути проти?

Не зовсім. Усьому свій час. Але це зараз не головне завдання нашої держави, Міністерства економіки. Це якась чергова дрібниця, яку урядові чиновники починають розпіарювати перед місцевими виборами.

Якщо припустити, що все ж таки дійсно скасують трудові книжки. Що може їх замінити?

Якщо ми хочемо прибрати трудові книжки, треба внести зміни до 22-х чинних законів України, в яких тим чи іншим чином згадуються трудові книжки. Верховній Раді потрібен буде певний час, щоб прийняти ці зміни.

Що може замінити трудову книжку?

Якщо казати про трудовий стаж, то в нас нібито вже кілька років ведеться електронний обіг. Пенсійний фонд обліковує певні дані, щоб потім нараховувати пенсії. Це можна використати. Але ж треба тоді визначити, хто буде вести цей облік, якщо не буде трудової книжки. Тим більше, у трудовій книжці фіксуються причини звільнення людини, і якщо людина вважає, що її незаконно звільнили, вона може оскаржити це рішення в суді. Тобто певний ряд технічних питань є, але їх можна вирішити.

Чому цим питанням має займатися саме Міністерство економічного розвитку і торгівлі?

Я думаю, що першим свою думку з цього приводу мав би висказати Павло Розенко, тому що він відповідальний за це питання. Також ми повинні почути думку другої сторони соціального діалогу – українських профспілок. Оскільки це буде зачіпати інтереси людей, тих, хто живе на одну зарплату, хто може підтвердити свій стаж лише пред'явивши трудову книжку.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram