ГоловнаСвіт

Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на постачання Україні додаткових боєприпасів для ППО та артилерії

Зокрема, Нідерланди виділяють 150 млн євро для швидкої доставки засобів ППО великої дальності. 

Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на постачання Україні додаткових боєприпасів для ППО та артилерії
Кайса Оллонгрен

Уряд Нідерландів виділяє понад 200 млн євро на нові ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових боєприпасів протиповітряної оборони та артилерії.

Про це повідомила пресслужба Міноборони Нідерландів.

Засоби ППО та артилерійські боєприпаси вкрай потрібні Україні. Ситуація загрожує стати критичною. Ресурси, до яких зараз роблять внесок Нідерланди, вже знаходяться на європейському континенті і якнайшвидше надійдуть до України. Зараз ми всі повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну”, - заявила міністр оборони Кайса Оллонгрен під час онлайн-засідання Ради Україна-НАТО.

Нідерланди виділяють 150 млн євро на підтримку німецької ініціативи “Негайні дії з протиповітряної оборони”. Ці гроші призначені для швидкої доставки засобів ППО великої дальності разом з партнерами. 

Також Міністерство оборони Нідерландів закуповує засоби ППО малої дальності на 60 млн євро. Серед іншого їх можна використовувати для боротьби з атаками безпілотників.

Крім того, Нідерланди сприяють ініціативі Естонії щодо швидкого постачання Україні артилерійських боєприпасів із наявних запасів. 

  • На засіданні Ради Україна-НАТО за участі міністрів оборони Альянсу і президента України Володимира Зеленського розглянули нагальну потребу Києва у посилення ППО. Союзники погодилися активізувати дії та надати додаткову військову підтримку, зокрема ППО.
  • Партнери можуть надати Києву й інші системи протиповітряної оборони, окрім Patriot. Йдеться про SAMP/T. Також країни мають можливість допомогти фінансово, якщо не мають систем ППО.
  • Цього тижня Володимир Зеленський анонсував, що Київ зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО щодо захисту неба і систем ППО, які критично потрібні нашій державі.

  • Київ наразі веде активні перемовини щодо отримання трьох батарей протиповітряної оборони: двох Patriot і однієї SAMP/T. Як повідомив нещодавно глава МЗС Дмитро Кулеба, рішення про допомогу українцям з ППО будуть ухвалені, але питання в тому, щоб це відбулося якомога швидше. Всі батареї Patriot залежать від рішення США, оскільки це американська система.

  • Перед цим міністр сказав, що є щонайменше 100 батарей Patriot, які могли б бути передані Україні, і принаймні чотири країни могли б зробити це негайно. Наразі МЗС зосереджено на отриманні семи систем. Для цього відомство готове навіть домовлятися про передачу ППО у тимчасове користування з обіцянкою повернути його на вимогу тієї сторони, що погодиться на таку "оренду".

  • Німеччина, своєю чергою, активізувала зусилля з пошуку систем ППО для України і запустила відповідну ініціативу.

  • Генсек Альянсу Єнс Столтенберг невдовзі заявив, що члени НАТО мають достатню кількість систем протиповітряної оборони, аби задовольнити прохання Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram