ГоловнаСвіт

Демократи повинні згуртуватися проти Трампа, інакше ми втратимо все, − Байден про вибори

Якщо демократи переможуть у 2024 році, вони зможуть сказати, що врятували американську демократію.

Демократи повинні згуртуватися проти Трампа, інакше ми втратимо все, − Байден про вибори
Джо Байден
Фото: EPA/UPG

Демократи повинні згуртуватися, щоб перемогти Дональда Трампа, інакше ризикують втратити демократію.

Про це заявив президент США Джо Байден, коментуючи виклики виборів 2024 року, пише Bloomberg.

“Кожен глава держави, з яким я спілкувався, казав: “Ти маєш перемогти, ти маєш перемогти”. На жаль, я думаю, що це не так про мене, ніж про іншого хлопця”, − заявив Байден у штаті Меріленд.

“Якщо ми програємо, ми втратимо все”, − додав він.

Байден додав, що у разі, коли демократи переможуть у 2024 році, вони зможуть сказати, що врятували американську демократію.

“Альтернатива серйозна”, − сказав лідер американців, додавши: “Ми не можемо допустити, щоб це сталося. Або Бог знає, куди він нас це приведе”.

Передвиборчий штаб Байдена все більше уваги приділяє Трампу як ймовірному, якщо не безперечному кандидату від Республіканської партії, у той час, як останній готується до матчу-реваншу у 2020 році. Президент неодноразово заявляв, що на карту поставлено демократичну систему країни. Зараз опитування показують, що він і Трамп перебувають у близькому протистоянні, а рейтинги схвалення Байдена падають.

Президентські вибори 2024-го у США: Байден проти Трампа

  • Верховний суд Колорадо вилучив Трампа із списку кандидатів на пост президента США 2024 року у республіканських праймеріз у штаті Колорадо, які відбудуться 5 березня. Суд постановив, що Трамп не є прийнятним кандидатом у президенти через його через роль у штурму Капітолію 6 січня 2021 року. 
  • Колишні та теперешні помічники експрезидента заявляють, що у разі перемоги Трампа, він призначить лояльних людей ключові посади в Пентагоні, Державному департаменті та ЦРУ, щоб змінити політику США щодо Китаю, НАТО та України.
  • Сам Трамп заявив, що в разі перемоги на виборах не буде диктатором і не зловживатиме владою "за винятком першого дня".
  • На початку грудня Трамп вперше обігнав Байдена у передвиборчому опитуванні. Чинний президент відставав від ексглави Сполучених Штатів на 4%.

Хто такий Дональд Трамп

  • Колишній президент США, який переміг на виборах 2016 року. Інавгурація відбулася у січні 2017-го, а через два роки спікерка Палати представників Ненсі Пелосі зробила офіційну заяву про ініціювання процедури імпічменту Трампа, назвавши його "загрозою для нашої країни". Політика звинувачували в підбурюванні до заколоту.
  • Річ у тім, що Трамп був кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах 2020 року, балотуючись на другий термін, але програв вибори кандидату від Демократичної партії — Джо Байдену. Політик відмовився визнати свою поразку і зробив низку спроб змінити результати виборів, попри відсутність доказів масових виборчих фальсифікацій. Серед іншого, 6 січня 2021 року, в день офіційної сертифікації результатів виборів Конгресом, Трамп закликав своїх прихильників організувати марш на Капітолій; того ж дня група прибічників Трампа організувала насильницький штурм Капітолію, внаслідок якого члени Конгресу були змушені тимчасово евакуюватися і загинуло п'ять людей. За його роль у «розпалюванні заколоту» 13 січня Палата представників ухвалила рішення про імпічмент — таким чином, Трамп став першим в історії США президентом, якому оголосили імпічмент двічі.
  • Трамп є власником численних об'єктів нерухомості, серед них - хмарочоси Trump World Tower, Trump Tower на П'ятій авеню, AXA Center, The Trump Building у Нью-Йорку, 555 California Street у Сан-Франциско, міжнародний готель Трампа Лас-Вегас, міжнародний готель та вежа Трампа – Чикаго, міжнародний готель та вежа Трампа – Нью-Йорк; на стадії будівництва знаходяться Trump Place (у проекті це найбільша приватна забудова історії Нью-Йорка). Також у його володінні перебувають казино, об'єднані у Trump Entertainment Resorts; майданчики для гольфу (загальною вартістю $127 млн), готелі у різних країнах світу.
  • Трампу також належить медійний бізнес. Компанія Miss Universe Organization, що належить Трампу, спільно з NBC проводять такі конкурси як Міс Всесвіт, Міс США та Miss Teen USA. У 2003 році Трамп стає виконавчим продюсером та провідним реаліті-шоу «Кандидат» на каналі NBC. Двічі був номінований на премію Emmy за комічні ролі самого себе у серіалах та фільмах.

Суди Трампа

  • Один з останніх - по цивільній справі про шахрайство, що може завдати серйозного удару по його бізнес-імперії. Генеральний прокурор штату Нью-Йорк, демократка Летиція Джеймс звинувачує Трампа у завищенні вартості своїх активів на мільярди доларів задля отримання вигідних умов кредитування та страхування.
  • Влітку Велике журі присяжних висунуло Дональду Трампу обвинувачення за чотирма пунктами. Окрема, щодо змови з метою обману США; змови з метою перешкоджання офіційному процесу; перешкоджанні та спробі перешкодити офіційному провадженню; змови проти прав.
  • Раніше Міністерство юстиції США висунуло проти експрезидента обвинувачення з 37 пунктів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram