ГоловнаСвіт

У Білорусі біля кордону з Польщею зібрався натовп мігрантів, почався прорив (оновлено)

Польща і Литва тримають війська неподалік. 

У Білорусі біля кордону з Польщею зібралася величезна група мігрантів, яка почала робити спроби прорвати колючий дріт та прорватися на територію Європейського союзу.

Про це повідомило міністерство оборони Польщі.

Вранці 8 листопада в твіттері відомства опублікували відео, зняте з повітря, на якому видно, що безпосередньо біля прикордонної смуги з білоруської сторони знаходяться кілька сотень людей. Скупчення мігрантів спостерігається неподалік від Гродна, в районі КПП Брузгі (Білорусь) і Кузьниця (Польща).

Перед цим Прикордонний комітет Білорусі повідомив, що "численна група біженців з речами рухається вздовж траси до кордону з Польщею".

"Прикордонна варта Польщі неодноразово рапортувала про те, як тисячами витісняє мігрантів до кордону з Білоруссю. На такий крок розпачу біженців спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади", - йдеться у заяві комітету.

Польща розмістила біля кордону з Білоруссю близько 12 тисяч солдатів, повідомив міністр оборони Маріуш Блащак.

У зв’язку з подіями на польсько-білоруському кордоні в Польщі відбулось засідання кризового штабу за участю прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького, віцепрем'єр-міністра Ярослава Качинського та міністрів національної оборони та внутрішніх справ.

Фото: twitter.com/MON_GOV_PL

Прикордонники Литви, кордон якої знаходиться за 40-50 кілометрів від місця події, вирішили передислокувати свої сили.

"До можливих сценаріїв ми готувалися у вихідні, сьогодні вже будуть ухвалюватися рішення, зараз відбуваються зустрічі зі штабом Збройних сил Литви, плануємо скористатися можливістю дислокації додаткової кількості військових у бойовій готовності. Також наразі вже узгоджено дії з поліцією, Службою громадської безпеки, передислокуються наші сили. Ми готуємось до всіх можливих сценаріїв", - цитує місцеве видання "Делфі" начальника прикордонної служби Литви Рустама Любаєва.

Оновлення. Близько другої години дня польські силовики повідомили, що мігранти почали спроби прорвати кордон. 

Білоруське агентство "Белта" у свою чергу опублікувало відео, на якому мігранти кидають колоди на колючий дріт, а польські силовики зі щитами у відповідь застосовують газ. 

Нагадаємо, що білоруський режим Олександра Лукашенка з літа 2021 року займається розпалюванням нової міграційної кризи в ЄС.

Європейський Союз звинувачує білоруську владу в тому, що вона свідомо приймає мігрантів з Близького Сходу та Африки до Мінська, а потім відправляє їх пішки до кордону з європейськими країнами.

Спочатку мігрантів скеровували до кордону Литви, але тепер потік змістився в сторону Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram