ГоловнаСвіт

Кремль повідомив про телефонну розмову Путіна з Макроном

"Особливу увагу приділено проблематиці стабільності та безпеки на Європейському континенті".

Кремль повідомив про телефонну розмову Путіна з Макроном

Президент Росії Володимир Путін і президент Франції Еммануель Макрон провели телефонну розмову, в якій "обговорили широке коло питань взаємодії в міжнародних справах".

Про це повідомила пресслужба Кремля.

"Особливу увагу приділено проблематиці стабільності та безпеки на Європейському континенті. У зв'язку з цим зазначено, що досягнуті президентами двох країн у Брегансоні в серпні 2019 р. домовленості про налагодження спільної роботи з формування нової архітектури безпеки та довіри в Європі зберігають свою актуальність", - ідеться в повідомленні.

Наголошується, що співрозмовник "провели обмін думками щодо стану та перспектив розвитку російсько-ЄСівських зв'язків".

"Констатовано, що вирішенню таких гострих сучасних проблем, як кібербезпека, боротьба з міжнародним тероризмом, охорона здоров'я, клімат, вирішення регіональних конфліктів - сприяла б побудова конструктивних і передбачуваних відносин Росії та ЄС, повернення до нормального й шанобливого діалогу. Як наголосив Володимир Путін, Росія до цього готова, якщо буде проявлено реальну зустрічну зацікавленість з боку Євросоюзу", - повідомила пресслужба Кремля.

Зазначається, що телефонна розмова відбулася за ініціативою французької сторони.

Співрозмовники також торкалися теми України. Зокрема, Путін пожалівся Макрону на "деструктивні дії" Києва щодо Донбасу. 

"Президент РФ вказав на деструктивні дії Києва, з вини якого вживаються - в тому числі в нормандському форматі - зусилля фактично саботують", - заявили в Кремлі.

Путін також повідомив, що російська сторона хоче, щоб Україна почала прямий діалог з терористичними організаціями "ЛНР" та "ДНР", а також встановила "особливий статус Донбасу". 

Нагадаємо, 25 червня Макрон заявив, що готовий зустрітися з Путіним, і для цього "не обов'язково організовувати саміт ЄС - РФ".

Рушіями перемовин із Росією стали сам Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Макрон сказав, що "цей діалог є необхідним для стабільності на Європейському континенті". Це не підтримала Польща і країни Балтії, Україна ж назвала повернення Путіна за стіл переговорів з лідерами ЄС небезпечним і безпідставним. Проти також виступив прем'єр Нідерландів.

Балтійські країни Європейського Союзу відкинули пропозицію Німеччини і Франції відновити офіційні зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, при цьому одна з держав порівняла це зі спробою відмовити ведмедя від крадіжки меду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram