ГоловнаСвіт

У Білорусі оголосили найбільший страйк в історії країни (оновлено)

Страйкарів - великі підприємства - підтримали найрізноманітніші компанії: від кав'ярень і магазинів до СТО.

У Білорусі оголосили найбільший страйк в історії країни (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У Білорусі з 1 вересня оголосили проведення найбільшого масового страйку в країні.

Про це пише TUT.BY.

Зазначається, що страйкарів підтримали найрізноманітніші компанії: від невеликих кав'ярень і магазинів до салонів краси та СТО.

Не працюватимуть 1 вересня також деякі заклади громадського харчування, зокрема ресторани, кафе, кав'ярні. Декотрі оголосили санітарний день, а інші прямо говорять про акцію солідарності.

"Один день недоотриманого прибутку - це не страшно. Страшно жити в країні, де немає закону,.. а у людей забрали право вибору. Страшно жити в країні, де вчителям погрожують вигнати їх зі школи, якщо вони не поділяють «державну ідеологію»", - пояснюють у мінському спортивному залі DVOR, який теж оголосив "санітарний день".

Оновлено. У Мінську під час акції протесту, яку влаштували студенти університетів, ОМОН почав затримувати людей та намагатися розігнати їх, передає TYT.BY та "Радіо Свобода".

Зазначається, що десятки людей влаштували ходу до будівлі міністерства освіти, але шлях їм перегородили силовики. За різними даними, правоохоронці затримали близько 10 осіб, після чого інші студенти розбіглися.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Після голосування громадяни країни вийшли на протестні акції, які тривають досі. Перший президент Олександр Лукашенко, який, за версією ЦВК, виграв вибори з результатом 80% голосів, заявив, що на протести виходять "люди з кримінальним минулим і безробітні", і порадив їм улаштуватися на роботу. Раніше, коментуючи явку на голосуванні, президент заявив, що вибори пройшли "як свято". Він також назвав мітингувальників "вівцями, які не знають, що роблять", бо ними керують з-за кордону.

Тим часом офіційна кількість затриманих під час протестів у Білорусі перевищила 6,7 тис. осіб. Повідомлялося про загиблих і поранених.

14 серпня по найбільших білоруських промпідприємствах прокотилася хвиля протестних мітингів, в тому числі на МАЗі, МТЗ, БелАЗі, Білоруськалії, Нафтані, Мозирському НПЗ. Робітники вимагають припинити насильство щодо учасників вуличних акцій і виступають на підтримку проведення повторних виборів президента за участю міжнародних спостерігачів.

16 серпня опонентка Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська закликала всі трудові колективи приєднатися до безстрокового страйку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram