ГоловнаСвіт

Інформатор у справі про імпічмент Трампа готовий дати письмові свідчення

Така форма дозволить і надалі зберегти в таємниці його особу.

Інформатор у справі про імпічмент Трампа готовий дати письмові свідчення
Фото: EPA/UPG

Інформатор, який розповів подробиці розмови Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, готовий письмово відповісти на питання конгресменів-республіканців.

Про це заявив адвокат анонімного інформатора Марк Заїд, передає Deutsche Welle.

Зазначають, що така форма дозволить зберегти в таємниці ім'я інформатора. У той самий час голова комітету Палати представників з нагляду та урядової реформи Джим Джордан виступив проти письмових свідчень, оскільки тоді не вдасться провести перехресний допит. Джордан також припустив, що інформатор може бути пов'язаний з Демократичною партією і що його адвокат намагається це приховати.

Як зазначила член спецкомітету з розвідки Палати представників Конгресу США Джекі Шпеєр, стенограми показів свідків у рамках процедури імпічменту Трампа можуть опублікувати в найближчі п'ять днів. За її словами, ці документи "багато розкажуть американському народу".

Цього тижня заплановано ще один важливий раунд показів, але кілька свідків збираються проігнорувати його. Наприклад, свідчити відмовляються три представники Білого дому. На 4 листопада також заплановано опитування юриста Білого дому Джона Ейзенберга. До нього з офіційною скаргою двічі звернувся співробітник Ради національної безпеки і експерт з питань України і Росії Александр Віндман, який був під час розмови Трампа із Зеленським. Віндман раніше став першим чинним співробітником Білого дому, який порушив розпорядження Трампа не давати свідчень на цю тему в Конгресі.

Нагадаємо, демократи в Конгресі США продовжують розслідування про можливе зловживання владою з боку президента Трампа, підозрюючи, що він намагався використовувати іноземний уряд для того, щоб вплинути на результат президентських виборів 2020 року. Приводом стала телефонна розмова Трампа із Зеленським.

Президента США підозрюють у тому, що під час бесіди він намагався змусити Київ почати розслідування проти його суперника на президентських виборах Джо Байдена і його сина Хантера. Зеленський говорить, що тиску на нього не було.

31 жовтня Палата представників Конгресу США схвалила резолюцію про імпічмент, Трамп назвав це "величезним полюванням на відьом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram