ГоловнаСвіт

Партія Себастьяна Курца виграла вибори в Австрії

Скандал з "багатою росіянкою" сильно погіршив позиції правих.

Партія Себастьяна Курца виграла вибори в Австрії
Фото: EPA/UPG

В Австрії 29 вересня відбулися позачергові парламентські вибори. Вони були призначені через розвал керівної коаліції Австрійської народної партії (ÖVP) та Австрійської партії свободи (FPÖ).

Видання Kurier пише, що, за даними екзит-полів, перемогу на виборах здобула ÖVP, лідером якої є Себастьян Курц, її підтримали близько 37,1% виборців. Це приблизно на 5,6 пункту більше проти попередніх виборів 2017 року.

Водночас правопопулістська FPÖ дуже погіршила свої позиції. Як і два роки тому, вона посідає третє місце, але її підтримка знизилася на понад 9 пунктів до 16,6% (за попередніми даними).

Соціал-демократи (SPÖ) набирають 22,3%, це найгірший результат в історії партії. 2017 року за них проголосували 26,9% виборців.

На четвертому місці - "Зелені" (13,3%). Їх підтримка порівняно з попередніми виборами збільшилася приблизно на 10 пунктів.

За ліберальну партію NEOS (Нова Австрія і Ліберальний форум) проголосували близько 7,8% австрійців.

Решта політичних сил не проходять до парламенту.

Нагадаємо, що коаліція ÖVP і FPÖ розпалася навесні 2019 року після того, як у ЗМІ потрапив відеозапис, що компрометує правих. На ньому тодішній віцепрем'єр і глава FPÖ Хайнц-Крістіан Штрахе був зображений з якоюсь, імовірно багатою, росіянкою, яка пропонувала гроші та підтримку на виборах в обмін на відповідні послуги.

У результаті скандалу всі міністри від FPÖ пішли у відставку, а в країні були призначені дострокові вибори.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram