ГоловнаСвіт

У Чехії відбулася найбільша за 30 років акція протесту

Демонстранти виступили проти прем'єра Бабіша.   

Фото: EPA/UPG

У столиці Чехії Прага відбулася численна акція протесту проти прем'єр-міністра Андрея Бабіша.

Як повідомляє "Радіо Прага", у ній, за попередніми підрахунками, взяли участь понад 250 тисяч осіб. Організатори - рух "Мільйон моментів" - заявляли, що сьогоднішні протести стануть найбільшою демонстрацією з 1989 року.

Летенське поле, на якому проходила акція протесту, було заповнене практично повністю. Автомобільний і трамвайний рух поблизу довелося перекрити, також на годину закривалися станції метро "Влтавська" і "Градчанська", потяги їх проїжджали без зупинок.

Фото: EPA/UPG

Масові акції протесту проти чинного глави уряду й колишнього підприємця Андрія Бабіша почалися наприкінці квітня. Його звинувачують у шахрайстві під час розподілу дотацій ЄС. Єврокомісія також звинуватила прем'єра Чехії в конфлікті інтересів під час отримання дотацій для його холдингу Agrofert.

Сам мультимільярдер заперечує факти порушень і називає справу політично мотивованою.

Активізацію нинішніх протестів пов'язано з призначенням міністром юстиції прихильниці Бабіша Марії Бенешової. Противники прем'єра побоюються, що вона буде чинити тиск на слідство.

Нагадаємо, за підсумками парламентських виборів 2017 року партія Андрія Бабіша ANO 2011 посіла перше місце, отримавши 29,64% голосів виборців і 78 місць у парламенті Чехії з 200.

6 грудня 2017 року президент Чехії Мілош Земан призначив лідера руху АНО Андрія Бабіша прем'єр-міністром країни.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram