ГоловнаСвіт

У Латвії почали публікувати картотеку КДБ

Друга частина архівних відомостей з'явиться в 2019 році.

Національний архів Латвії 20 грудня відкрив доступ до архівів КДБ, які містять списки агентів радянських спецслужб.

Архів у вигляді файлів у форматі PDF викладено за адресою kgb.arhivi.lv, пише "Делфі".

Картотека агентури КДБ в Латвійській СРСР (всього 10612 карток) опублікована в алфавітній послідовності. У неї входять імена і активних наприкінці 1980-х років агентів, і виключених.

Фото: rus.delfi.lv

Також Перший відділ КДБ (розвідка) вносив у цей архів загальні дані про осіб, які планували виїхати з СРСР за кордон, а також імена потенційних кандидатів для вербування у разі війни або непередбаченої ситуації.

Оприлюднено картотеку "позаштатних оперативних працівників КДБ", які на громадських засадах надавали чекістам "допомогу в контррозвідувальній діяльності на транспортних, промислових об'єктах, а також окремих закладах Міноборони". У цьому архіві є 75 карток. Позаштатним оперативникам не давали позивних, а створювали абревіатуру з перших букв імені, прізвища та по батькові.

У цих "мішках ЧК" опинилися політики, чиї прізвища раніше публічно не згадувалися. Наприклад, депутат Сейму Ігор Піменов (завербований в 1978 році, псевдонім "Кривічов"), колишній депутат Ромуалд Ражукс (занесений у категорію "кандидат на вербування"), колишній депутат Арвід Платперс (завербований в 1981 році, псевдонім "Верді"), колишній мер Даугавпілса Ріхард Ейгімс (завербований в 1985 році, псевдонім "Едгарс"), екс-прем'єр Іварс Годманіс (псевдонім "Пугуліс").

Частина з них довели в суді, що не співпрацювали з КДБ.

Це неповна картотека КДБ, друга частина з'явиться наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram