ГоловнаСвіт

МЗС України вже заробило 1 млрд грн за рахунок консульського збору, - держсекретар

До кінця року прогнозується 1 млрд 100 млн грн.

МЗС України вже заробило 1 млрд грн за рахунок консульського збору, - держсекретар
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

МЗС України не тільки фінансується з бюджету, а також є джерелом доходів держбюджету - за рахунок консульського збору.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю сказав державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"За 11 місяців цього року ми вже перевиконали річний план консульських надходжень на 15%. На листопад було отримано 1 млрд гривень. Якщо врахувати ще грудень, то за рік вийде приблизно 1 млрд 100 млн гривень", - сказав держсекретар.

За його словами, порівняно з минулими роками це набагато більше за рахунок двох компонентів. Перший - це зростання кількості віз, які оформляють для іноземців. І другий - це зростання попиту на паспорти для громадян України, які перебувають за кордоном.

"Ось за 11 місяців цього року оформлено близько 100 тис. паспортів для громадян України. Це пов'язано як з частими поїздками, так і з великою кількістю дітей, які народжуються за кордоном і зараз документуються паспортами, а не проїзним документом дитини, як це було раніше. Тому ми намагаємося максимально забезпечити українців за кордоном консульськими послугами", - сказав Заяць.

Відповідаючи на запитання про бюджет МЗС на 2019 рік, то бюджетні асигнування на дипломатичну службу залишилися практично на рівні 2018 року. "Шляхом оптимізації витрат і шляхом визначення пріоритетів будемо працювати в тих умовах, які визначені законодавцями", - повідомив дипломат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram