ГоловнаСвіт

Актор Донатас Баніоніс був агентом КДБ

Він працював на радянську спецслужбу під ім'ям "Бронюс".

Актор Донатас Баніоніс був агентом КДБ

Відомий литовський актор радянського періоду Донатас Баніоніс ("Соляріс", "Мертвий сезон" та ін.) у 1970-1974 роках працював на КДБ. Про це повідомив у суботу Центр досліджень геноциду й опору жителів Литви.

Стверджується, що він працював під ім'ям "Бронюс". Був завербований 1970 року й надавав КДБ характеристики на американських литовців. З цією метою 1970 року актор їздив у Штати.

"До поїздки агент був проінструктований про діяльність литовців Сполучених Штатів Америки, йому також було надано цінну інформацію і завдання, покладені на нього, які він виконав. Агент установив контакти з деякими литовськими емігрантами, котрі цікавили КДБ. Він подав їхню характеристику. Це могло б полегшити оперативну роботу (стеження) під час відвідування цими людьми Литви", - йдеться на сайті.

1974 року актор став депутатом Верховної Ради Литви й перестав значитися агентом КДБ.

Ще одним відомим агентом нібито був литовський режисер Саулюс Сондецкіс. Його завербували 1962 року. Під псевдонімом Салютас він працював на КДБ до 1982 року. Інтерес у спецслужби виник до диригента через батька Яцкуса Сондецкіса, який емігрував до США. Метою було змусити сина вплинути на батька, щоб той відмовився від антирадянської діяльності, повернувся в Литву, де його можна було б використовувати активніше.

Баніоніс помер 2014 року у віці 90 років. Сондецкіс помер 2016 року у віці 88 років.

Керівник центру Тереза Біруте Бураускайте сказала, що інформацію про агентів опубліковано для того, щоб допомогти країні очиститися та запобігти спекуляції.

Нагадаємо, 2016 року були оприлюднені архівні матеріали, які свідчать про те, що колишній лідер польської "Солідарності" Лех Валенса співпрацював з комуністами під псевдонімом "Болек".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram