ГоловнаСвіт

Держдеп США назвав "Північний потік-2" російським інструментом впливу на Європу

США розглядають близько 10 законопроектів, спрямованих проти енергетичного сектору Росії та її експортних можливостей.

Держдеп США назвав "Північний потік-2" російським інструментом впливу на Європу
"Северный поток-2"
Фото: pikabu.ru

У Державному департаменті США вважають проект "Північний потік-2" російським інструментом впливу на Європу.

Про це заявив помічник держсекретаря з питань енергоресурсів Френк Феннон, передає "Голос Америки".

За його словами, Конгрес США розглядає близько 10 законопроектів, спрямованих проти енергетичного сектору Росії і її експортних можливостей, щоб скоротити залежність Європи від російської нафти і газу.

"У цей момент ми не можемо коментувати конкретні елементи законотворчості, але ми відстежуємо ситуацію досить уважно", - зазначив Феннон.

Першою на розгляді є рекомендаційна резолюція, в якій Конгрес висловлює неприйняття будівництва трубопроводу "Північний потік-2", призначеного для транспортування російського газу в Німеччину по дну Балтійського моря. Рішення стосовно цієї резолюції можуть ухвалити вже цього тижня.

"Ми очікуємо, що Конгрес прийме рішення з цього питання і тиск на російський енергетичний сектор у результаті буде тільки зростати", - сказав Феннон.

Він також зазначив, що "Північний потік-2" подвоїть обсяги природного газу, який Росія може постачати безпосередньо в Німеччину під Балтійським морем, оминаючи Україну. Очікується, що його будівництво буде завершено щонайпізніше 2019 року. Обсяг прокачуваного газу в країни Євросоюзу може скласти до 55 млрд кубічних метрів.

"Газпром" є єдиним акціонером проекту, який відповідає за половину витрат. Західними партнерами "Газпрому" є німецькі компанії Uniper і Wintershall, англо-голландська група Royal Dutch Shell, французька Engie і австрійська OMV.

Феннон закликав російських партнерів вийти із цього підприємства.

"Неприйняття "Північного потоку-2" Сполученими Штатами пояснюється нашою тривогою з приводу того, що трубопровід становить широку геостратегічну загрозу європейській безпеці, про що ми постійно говоримо лідерам на всьому континенті", - зазначив помічник держсекретаря.

Феннон підкреслив, що "диверсифікація" енергетики є ключем до збереження енергетичної незалежності Європи. Він згадав кілька проектів, спрямованих на досягнення цієї мети, зокрема - будівництво сполучного трубопроводу (інтерконектора) між Грецією і Болгарією, синхронізацію електромереж країн Балтії з континентальною Європою і будівництво терміналу з приймання зрідженого природного газу (ЗПГ) на острові Крк у Хорватії.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його довжина складе більш ніж 1,2 тис. км. Пропускна спроможність складе 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід шкідливий не тільки для її економіки, але також матиме згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

Раніше Європарламент виступив за скасування "Північного потоку-2". У Берліні ж заявили, що відмова від "Північного потоку-2" знизить здатність Німеччини допомагати Україні.

У серпні голова МЗС Великобританії Джеремі Гант закликав ЄС приєднатися до санкцій США проти Росії і заблокувати проект. Він також зазначив, що дешевше було б інвестувати в модернізацію української ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram