ГоловнаПолітика

Прем'єр Польщі: після запуску "Північного потоку-2" виявиться, що українська ГТС не потрібна

"Тоді що зупинить Володимира Путіна піти на Київ?".

Прем'єр Польщі: після запуску "Північного потоку-2" виявиться, що українська ГТС не потрібна
Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький застерігає, що після завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2" ніщо не зупинить Росію від подальшої агресії в Україні. Про це він заявив під час конференції FOTAR в Гамбурзі, пише РАР.

За його словами, якщо після будівництва "Північного потоку-2" виявиться, що українська ГТС не потрібна, то "що зупинить Володимира Путіна піти на Київ?".

"Ви будете здивовані тим, кого я зараз процитую, але Ленін якось висловився, що капіталісти такі жадібні, що "продадуть нам мотузку, на якій ми їх повісимо", - сказав Моравецький.

Він пояснив, що європейці платять росіянам за газ, а вони вкладуть ці гроші в свою армію і Європі доведеться просити про захист США.

"Я знаю позицію німецького уряду, що це - бізнес-проект. Однак на схід від Одри ніхто в це не вірить", - заявив він.

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників в Росії з споживачами в Європі, його довжина становитиме понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.

Nord Stream 2 отримав повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу в Німеччині, Фінляндії та Швеції. У серпні глава МЗС Великобританії Джеремі Хант закликав ЄС приєднатися до санкцій США проти Росії і заблокувати "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС". На його думку, дешевше було б інвестувати в модернізацію української ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram