ГоловнаСвіт

Як світ відреагував на напад Росії на українські судна

Проблему війни Росії з Україною можна вирішити трьома шляхами: військовим, юридичним та дипломатичним. Керівництво України неодноразово заявляло, що військовий шлях ним не розглядається, а бореться з Росією в судах та міжнародних організаціях. Тому система мобілізації громадської думки в світі на підтримку України - чи не найважливий напрямок зусиль. 

LB.ua зібрав міжнародну реакцію на агресивні дії Росії у Чорному та Азовському морях проти українських кораблів в перший день після конфлікту. І переважно ця реакція світу – зовсім не на користь Росії. Інформаційно-дипломатичну війну на цьому етапі виграє Україна.

Під час наради Ради Безпеки ООН щодо напруженості між Росією та Україною в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку
New Йорк, США, 26 листопада 2018.
Фото: EPA/UPG
Під час наради Ради Безпеки ООН щодо напруженості між Росією та Україною в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку New Йорк, США, 26 листопада 2018.

ООН. Екстренне засідання Ради Безпеки ООН 26 листопада показав, що Росія залишається в ізоляції в цій міжнародній організації. Спочатку учаснинки засідання заблокували спроби Росії розглядати повістку дня засідання як "порушення кордонів Росії". У той же час Україні представники західних країн висловили підтримку: з спільною заявою про це від імені США, Великобританії, Нідерландів, Польщі, Франції та Швеції виступила постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі. Вона назвала "жахливим порушенням" обстріл російськими прикордонниками українських кораблів у Керченській протоці. Представник Великобританії Джонатан Аллен розповів про репресії в включеному Криму. І інші країни в своїх виступах кожен з представників жорстко критикував дії саме Росії.

ЄС. Європейський союз закликав Росію відновити свободу руху в Керченській протоці і не загострювати ситуацію в Азовському морі. Також ЄС також закликав «усіх діяти з максимальною стриманістю, щоб негайно провести деескалацію ситуації».

Президент Європейської Ради Дональд Туск засудив дії Росії та закликав Кремль повернути українських моряків та військове майно, а також утриматися від подальших агресивних дій.

Дональд Туск
Фото: EPA/UPG
Дональд Туск

Речниця Європейської служби закордонних справ та політики безпеки Майя Консьянчич наголосила, що Євросоюз має сталу і тривалу позицію щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України. Ситуація навколо Азову обговорювалася на слуханнях в Європарламенті, вона була в порядку денному міністрів закордонних справ Євросоюзу тиждень тому. А офіційна заява ЄС, яка була оприлюднена напередодні, не виключає будь-яких наступних дій з боку Євросоюзу.

«Євросоюз продовжує розглядати пакет економічної допомоги для України, яка буде спрямована на відновлення Донбасу, а також на підтримку регіонів, які потерпають від подій навколо Азовського моря та Керченської протоки», - заявила вона.

НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг у телефонній розмові з президентом України висловив повну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України, а також погодився щодо термінового скликання Комісії Україна – НАТО у Брюсселі.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг під час прес-конференції по ситуації в Україні в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі,
Бельгія, 26 листопада 2018.
Фото: EPA/UPG
Генсек НАТО Йенс Столтенберг під час прес-конференції по ситуації в Україні в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, Бельгія, 26 листопада 2018.

Речниця НАТО Оана Лунгеску заявила також про повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи права нашої держави на судноплавство у власних територіальних водах. Вона закликала Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів на Азовському морі відповідно до міжнародного права. Вона додала, що у НАТО закликають до стримування та деескалації.

Лунгеску нагадала, що на Брюссельському саміті у липні лідери НАТО висловили свою підтримку Україні та дали зрозуміти, що постійна мілітаризація Росією Криму, Чорного та Азовського морів створює додаткові загрози для незалежності України та підриває стабільність більш широкого регіону.

ОБСЄ. Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, скликаного на вимогу української делегації через акт агресії Росії, російська делегація знаходилася в ізоляції, її дії були засуджені, а країни-члени закликали Москву звільнити захоплені українські кораблі та українських моряків, як і забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку.

"Усі делегації, які брали участь у дискусії виступали під пунктом порядку денного, внесеного Україною.Жодна інша делегація серед 57 країн-членів ОБСЄ не виявила готовності асоціюватися з тією позицією, з якою виступала Росія. Дискусія продемонструвала різке засудження дій РФ", - заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

Ігор Прокопчук
Фото: Постійне представництво України при ОБСЕ
Ігор Прокопчук

Український дипломат додав, що під час засідання до Росії "була висунута дуже чітка вимога - негайно і без будь-яких умов повернути в Україну захоплених в полон моряків та повернути кораблі, які захопила РФ".

"Було чітко зазначено, що військові дії, які були застосовані Росією проти України не можуть мати пояснення та виправдання. Так само однозначно пролунала позиція, що Росія повинна зі свого боку забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку з тим, щоб українські та інші судна могли безперешкодно рухатися до українських портів, які знаходяться в Азовському морі", - заявив Прокопчук.

Спецпредставник Діючого глови ОБСЄ в Тристоронній контактній группі М.Сайдік та Голова СММ ОБСЄ в України Е.Апакан закликали сторони «утриматися від ескалації ситуації». «Настав час вирішити розбіжності політичними та дипломатичними засобами», - зазначила вона.

Генсек Ради Європи Турбйон Ягланд наголосив на важливості дотримання міжнародного права та положень двосторонніх угод для деескалації напруженості.

МЗС Франції заявило, що агресивним діям з боку РФ немає виправдання, та закликало якнайшвидше звільнити затриманих українських моряків і повернути вилучені кораблі.

Уряд ФРН заявив, що Росія невиправдано застосувала силу проти українських суден в районі Керченської протоки та закликав невідкладно звільнити українських військових. «Вільний прохід до Азовського моря повинен бути гарантований» - йдеться в заяві уряду ФРН.

Фото: ВМС ЗС України

Міністр закордонних справ Великої Британії Дж.Хант засудив застосування Росією сили проти українських суден і наголосив, що РФ вкотре порушує міжнародне право. Він також закликав РФ звільнити українських моряків та гарантувати свободу мореплавства у Керченській протоці.

МЗС Туреччини в офіційному повідомленні заявив, що стежить за подіями та загостренням напруженості в Азовському морі та Керченській протоці. І як прибережна держава Чорного моря підкреслила, що свобода проходу в Керченській протоці не повинна бути перешкодою. «Ми закликаємо всі сторони утримуватися від дій, що загрожують миру та стабільності в регіоні, поважати міжнародне право та діяти здоровим глуздом і стриманість, щоб уникнути зростання напруженості», - йдеться в заяві.

Міністр оборони Естонії Юрі Луйко закликав Європейський Союз у зв’язку із атакою російських збройних сил запровадити додаткові санкції відносно Росії, а до району конфлікту направити міжнародних спостерігачів. «У випадку військового конфлікту у Керченській протоці і в Азовському морі мова йде про черговий акт агресії Росії по відношенню до України. Для його врегулювання міжнародна спільнота має невідкладно застосувати рішучі кроки. Ситуація є небезпечною, повномасштабний конфлікт у цьому регіоні може розгорітися у будь-який момент», заявив він.

Міністр нагадав, що Росія вже з часу відкриття незаконно збудованого Керченського мосту перешкоджала рухові комерційних суден до українських портів Маріуполь та Бердянськ, а тепер російська сторона перейшла до повномасштабної морської блокади. Атаці були піддані також українські військові човни. В обох випадках мова йде про акти агресії. «Росія почала різко загострювати напругу у зв’язку із президентськими виборами в Україні. Не виключено також, що Росія хоче збільшити свої сухопутні завоювання на території України, особливо поблизу Маріуполя», - стверджує міністр оборони.

Президент США Дональд Трамп зробив заяву, відповідаючи на запитання преси перед відльотом на передвибочий мітинг у штаті Міссісіпі. "Нам не подобається те, що відбувається з обох сторін. Нам не подобається, що відбувається. Я сподіваюся, ситуація вирішиться. Я знаю, що Європа теж не в захваті. Вони теж над цим працюють. Ми всі разом працюємо над цим".

Держдепартамент США опублікував заяву Держсекретаря Помпео, в якій засуджено "цю агресивну російську акцію. Ми закликаємо Росію повернути Україні її суду і затриманих членів екіпажу, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води". 

Цікавий момент в текті заяви: США закликали «президентів Порошенко і Путіна до прямих контактів для врегулювання цієї ситуації», при цьому підтвердивши підтримку США «Нормандського формату».

Заступник голови сенатського комітету з міжнародних відносин сенатор демократ Боб Менедез, що є ко-спонсором законопроекту S.3336 «American Security from Kremlin Aggression Act» (Закон про захист безпеки Америки від кремлівської агресії) виступив з куди більш різкою заявою.

«... Вчорашні події показують, що Кремль як і раніше націлений на ослаблення безпеки України та її демократичного шляху розвитку. У відповідь адміністрація Трампа повинна негайно збільшити допомогу Україні в сфері безпеки, включно з наданням летального морського обладнання і зброї. Сполучені Штати також повинні допомогти зусиллям України щодо поліпшення отримання інформації про ситуацію на морі», - заявив він.

Боб Менендез
Фото: EPA/UPG
Боб Менендез

За його словами, НАТО також відіграє критично важливу роль і їй слід розглянути питання про активізацію навчань і про свою присутність в Чорному морі. «Я наполегливо закликаю президента Трампа прийняти рішення про ці заходи до його запланованої на цьому тижні зустрічі з Володимиром Путіним на саміті G20. Кремль знову показав, що він поважає тільки сильного противника, який готовий протистояти забіякам. В цей небезпечний час США не можуть більше дозволити собі слабку позицію президента Трампа на G20, яку ми бачили в Гельсінкі», - закликав Менедез.

Також він закликав своїх колег в найближчі тижні розглянути проект закону «American Security from Kremlin Aggression Act», щоб «послати в Кремль сигнал про те, що військова агресія і політичне втручання за кордоном та залишитися без відповіді".

Експерти

Західні експерти також засудили дії Росії в Азовському морі й закликали США, НАТО і ЄС рішуче діяти у відповідь.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер закликав США відреагувати на розвиток подій в Азовському морі. Він вважає недоцільним і несвоєчасним твіт президента США Д.Трампа на тлі розвитку подій в Чорному та Азовському морях про невиконання ЄС військових зобов’язань у НАТО.

Стивен Пайфер
Фото: US Embassy in The Czech Republic
Стивен Пайфер

Аналітик американського центру «The Atlantic Council» Андреас Аслунд також вважає, що твіти Д.Трампа порушують серйозні питання, працює він на Путіна, прикриваючи його, чи на Сполучені Штати Америки.

Військовий експерт Майкл Карпентер вважає, що, зважаючи на агресивну поведінку РФ в районі Чорного та Азовського морів, НАТО має розмістити Постійну морську групу у Констанці (Румунія).

Аналітик американського каналу CNN Марк Гертлінг вважає, що ситуація може стати «однією з найбільших криз для Білого дому і випробовуванням на здатність діяти у критичних умовах». «Путін вважає, що може робити все безнаказанно. США мають відреагувати на це», - зазначив він.

Ігор СоловейІгор Соловей, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram