ГоловнаСвіт

Меркель і Путін обговорили Керченську кризу

Російський президент звинуватив Україну, а канцлер закликала до деескалації.

Меркель і Путін обговорили Керченську кризу
Стоп-кадр из видео тарана украинского буксира кораблем РФ
Фото: стоп-кадр

Президент Росії Володимир Путін і канцлер Німеччини Анґела Меркель сьогодні вночі провели телефонну розмову, під час якої обговорювалася конфліктна ситуація у Керченській протоці.

Прес-служба Кремля повідомила, що Путін відповідальність за інцидент поклав на Україну. Він заявив, що українські кораблі навмисно проігнорували правила мирного проходу "у територіальному морі Російської Федерації" (насправді мова про українські води біля Криму).

"Українське керівництво несе усю повноту відповідальності за створення ще однієї конфліктної ситуації і пов'язані з цим ризики. Все це явно зроблено з урахуванням передвиборної кампанії на Україні", - йдеться у заяві Кремля.

Офіційний представник Меркель Штеффен Зайберт своєю чергою розповів "Немецкой волне", що канцлер під час розмови підкреслила "необхідність деескалації та діалогу" між Москвою і Києвом.

За словами Зайберта, політики також обговорили можливість аналізу інциденту за участю "російських і українських експертів в області прикордонної охорони". Путін і Меркель продовжать "підтримувати тісні контакти" щодо цього питання, додав прес-секретар.

Нагадаємо, що 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила у нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 23 моряки. Їх звинуватили у порушенні державного кордону.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram