ГоловнаСвіт

Оксфордський словник назвав словом року "toxic"

Кількість переглядів сторінок зі значенням цього слова 2018 року збільшилася на 45%.

Оксфордський словник назвав словом року "toxic"
Фото: Скриншот видео

Оксфордський словник англійської мови обрав словом року прикметник toxic ("токсичний"), що можна також перекласти як "отрутний" або "отруйний".

Про це повідомляється на сайті словника.

Зазначають, що в англійську мову слово прийшло з латини у XVII столітті. Латина запозичила його з грецької, де вираз "toxikon pharmakon" означав смертельну отруту, якою древні греки насичували свої стріли.

Автори словника відзначають, що кількість переглядів сторінок зі значенням цього слова у 2018 році збільшилася на 45%. При цьому воно використовувалося як в прямому, так і в переносному значенні. Найуживанішим 2018 року виразом зі словом toxic назвали словосполучення: "токсичні хімікати". Також цей прикметник використовувся у поєднанні зі словами "маскулінність", "речовина", "газ", "середовище" "стосунки", "культура", "відходи", "морські водорості", "повітря".

Зацікавлення у виразі "токсичні хімікати" викликало, зокрема, отруєння у британському Солсбері російського колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Вираз "токсична маскулінність" - пов'язаний з темою сексуальних домагань, яка стала актуальною після низки скандалів. Популярності вираження, на думку авторів, також сприяла діяльність руху проти сексуальних домагань #MeToo ("Я теж").

Вживання характеристики "токсичний" разом зі словами "повітря", "середовище", "відходи" та інше - пов'язане з проблемою забруднення повітря і навколишнього середовища.

Терміни "токсичне середовище" або "токсичні відносини" використовувалися у психології як позначення складних умов або психічного впливу.

Нагадаємо, раніше англійська онлайн-словник Collins назвав найпопулярнішим словом 2018 року прикметник single-use - "одноразовий". Словом 2017 року Оксфордський словник назвав "fake news".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram