ГоловнаСвіт

Генпрокуратура США готується порушити справу проти Ассанжа

Офіційного запиту про екстрадицію засновника WikiLeaks Вашингтон поки що не робив.

Генпрокуратура США готується порушити справу проти Ассанжа
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура США готова порушити кримінальну справу проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на обізнані джерела газети The Wall Street Journal.

За інформацією видання, ймовірність передачі Ассанжа американському правосуддю збільшується.

Еквадор надав Ассанжу політичний притулок у 2012 році. Тоді він сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де його переслідували за звинуваченням у зґвалтуванні.

The Wall Street Journal пише, що впевненість американців з приводу перспективи екстрадиції Ассанжа базується на тому, що його відносини з еквадорською владою різко погіршилися після приходу до влади президента Леніна Морено. Новий керівник назвав Ассанжа "скалкою в боці Еквадора" і неодноразово говорив, що його перебування в посольстві не може тривати вічно.

Як відомо, Ассанж порушив дану еквадорській владі обіцянку не втручатися в політику і підтримав каталонських сепаратистів в їхній конфронтації з Іспанією, чим викликав сильну критику Мадрида. Він також критикував Великобританію за вислання російських дипломатів у відповідь на отруєння Сергія Скрипаля.

Спецпрокурор США Роберт Мюллер, який розслідує втручання РФ у президентську кампанію США 2016 року, назвав WikiLeaks "пособником російської розвідки, відповідальним за розголошення тисяч конфіденційних документів Демократичної партії, викрадених хакерами".

The Wall Street Journal вважає, що Генпрокуратура може відкрито звинуватити в шпигунстві особисто Ассанжа в надії, що представлені докази спонукають владу Еквадору його видати. Однак ніяких офіційних кроків у напрямку екстрадиції Вашингтон поки що не зробив.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Ассанж заявив, що влада Еквадору хоче позбавити його притулку і видати США.

Наприкінці вересня Ассанж покинув посаду головного редактора WikiLeaks через відсутність інтернету. На посаду він призначив свого давнього соратника Крістіна Храфнсона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram