ГоловнаСвіт

В Україні за запитом РФ затримали і заарештували екс-власника російського банку

ГПУ має 12 місяців на винесення рішення про екстрадицію.

В Україні за запитом РФ затримали і заарештували екс-власника російського банку
Алексей Алякин
Фото: "Коммерсантъ"

У Київській області правоохоронці затримали колишнього власника російського банку "Пушкіно" Олексія Алякіна.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Російського бізнесмена розшукує Міністерство внутрішніх справ РФ за підозрою в шахрайстві в особливо великому розмірі. Постановою Тверського районного суду Москви від 10 березня 2016 року його заочно заарештовано.

В Україні він є власником будівельної компанії "Прогрес Буд" (Бориспіль, Київська область).

2013 року бізнесмен отримав українське громадянство, але 30 липня 2018 року Державна міграційна служба анулювала це рішення.

9 серпня Алякіна затримали співробітники Служби безпеки на 79-му кілометрі автодороги "Київ - Одеса".

"До Генеральної прокуратури України надійшов запит компетентних органів РФ про видачу особи для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення інкримінованих йому злочинів. Згідно із запитом, розшукуваний - громадянин РФ", - йдеться в матеріалах суду.

У зв'язку із цим прокуратура просила суд заарештувати Алякіна. Захист бізнесмена просив відпустити його під домашній арешт, апелюючи до того, що йому потрібне стаціонарне лікування, він перебуває в цивільному шлюбі і є єдиним годувальником, а також підтримує Україну в збройному конфлікті на Донбасі. Зазначають, що Алякін проходив службу в добровольчих підрозділах "Арата" і "Айдар", забезпечував учасників АТО роботою і житлом.

"У зв'язку з цими обставинами, в разі видачі російським силовикам, екс-банкір може зазнати переслідувань з політичних мотивів", - наголошено в повідомленні.

Алякін також заявив, що вважає себе громадянином України. Проте суд застосував щодо нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою (екстрадиційний арешт) до винесення рішення ГПУ про його видачу та фактичну передачу РФ.

ГПУ має щонайбільше 12 місяців для винесення рішення про екстрадицію.

Нагадаємо, раніше Україна видала Росії Тимура Тумгоєва. За даними ГПУ, він воював у Сирії проти проасадівських сил на боці формування, що входить у структуру "Ісламської держави", а інформації про участь Тумгоєва в антитерористичній операції на Донбасі силовики не мають.

Після цього в Києві націоналісти провели біля ГПУ акцію протесту. Вони сприйняли висилку Тумгоєва як співпрацю ГПУ з ФСБ РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram