ГоловнаСвіт

Голова Danske Bank звільняється через скандал з відмиванням грошей з Росії

Через естонську філію банку пройшло 30 млрд доларів.

Голова Danske Bank звільняється через скандал з відмиванням грошей з Росії
Фото: EPA/UPG

Головний виконавчий директор Danske Bank Томас Борген оголосив, що піде з посади після того, як йому знайдуть заміну. Рішення про відставку пов'язане зі скандалом через відмивання грошей з Росії і колишнього СРСР в естонському представництві банку.

Про це пише BBC.

"Зрозуміло, що Danske Bank не виконав своїх зобов'язань у тому, що стосується можливого відмивання грошей в Естонії. Я глибоко шкодую про це. Незважаючи на те, що розслідування, проведене сторонньою юридичною фірмою, показало, що я виконував свої юридичні зобов'язання, я вважаю, що буде краще для всіх сторін, якщо я піду у відставку", - йдеться в заяві Боргена.

Як повідомили в банку, внутрішнє розслідування показало, що Борген не порушував своїх зобов'язань перед Danske Bank. Він продовжить виконувати обов'язки генерального директора, поки йому не знайдуть заміну. У банку не уточнюють, скільки це може зайняти часу.

У 2014 році фінансова інспекція Естонії виявила в банку "систематичні порушення процедур контролю ризиків": філія, ймовірно, не завжди знала, чиї гроші він проводив через свої рахунки, а також джерело їх походження.

У лютому 2018 року данська газета Berlingske і британська Guardian повідомили, що в естонському філії Danske Bank, можливо, відмивалися гроші "родича Володимира Путіна" і осіб, пов'язаних з ФСБ. Прес-секретар російського президента тоді заявив, що "це не питання Кремля" і вони не знають нічого про це.

У вересні 2018 року газета Financial Times з посиланням на незалежне розслідування написала, що за один рік через естонське представництво Danske Bank було відмито 30 млрд доларів з Росії і колишнього СРСР.

Тепер керівництву Danske Bank потрібно пояснити, хто і коли знав про величезні грошові потоки, що проходили через невелику естонську філію, писала газета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram