ГоловнаСвіт

США депортували до Німеччини 95-річного охоронця концтабору в Треблінці

2003 року Якуб Палій був позбавлений американського громадянства за рішенням суду, але продовжував мешкати в США.  

США депортували до Німеччини 95-річного охоронця концтабору в Треблінці
Якуб Палий
Фото: abcnews.go.com

Президент США Дональд Трамп підписав указ про депортацію Якова (Якуба) Палія, етнічного українця, який до Другої світової війни мешкав у місті Коломия на території Польщі, а після захоплення країни Німеччиною працював охоронцем у концтаборі Треблінка.

Про це повідомляє ABCNews. Зазначається, що рішення про депортацію було ухвалене судом, але минуле керівництво США не вислало його з країни.

Зараз Палію 95 років. Він жив у Нью-Йорку й пересувався в інвалідному візку. На опублікованому телеканалом відео видно, як співробітники прикордонної служби винесли його з дому на ношах і відвезли в кареті швидкої допомоги.

У рішенні, ухваленому імміграційним суддею, йдеться, що Палій має бути депортований "у Німеччину, Польщу, Україну чи будь-яку іншу країну, яка погодиться його прийняти".

Влада самої Німеччині довгий час не хотіла приймати Палія, але в підсумку він буде депортований саме в Німеччину: на думку Білого дому, це стане "зміцненням спільних зв'язків з ключовим європейським партнером".  

Палій в'їхав до США 1949 року, приховавши своє нацистське минуле. Він заявив, що за нацистів працював на фермі й був столяром, а в армії ніколи не служив. 1957 року він отримав американське громадянство.

Минуле Палія було розкрито завдяки діяльності Центру Симона Візенталя, який розшукував колишніх нацистських злочинців по всьому світу: 2016 року Центр поставив Палія на 10-те місце в списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців.

Сам Палій стверджував, що йому було лише 18 років, коли гітлерівці захопили село в Польщі, де він мешкав, і заявляв, що "ніколи не був поплічником нацистів" і особисто нікого не вбивав.

2003 року Палій був позбавлений американського громадянства за рішенням суду. Однак після цього він майже 15 років і далі жив у США й не був депортований, попри масові протести євреїв, які відбувалися біля його квартири в Нью-Йорку.

Табір у Треблінці був за 80 км від Варшави. Так званий "Табір смерті" Треблінка-2 існував з 22 липня 1942 року по жовтень 1943 року. За різними оцінками, усього в таборі було вбито від 750 до 810 тис. осіб (більше лише в таборі Аушвіц в Освенцимі).

Нагадаємо, у травні 2015 року в Канаді у віці 93 років помер Володимир Катрюк, етнічний українець, який входив під номером 2 до списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram