ГоловнаСвіт

"Духівник Путіна" став митрополитом

Це відкриває йому шлях до патріаршества.

"Духівник Путіна" став митрополитом
Фото: pravoslavie.fm

Один з найвідоміших діячів Російської православної церкви, голова Патріаршої ради з культури і намісник Стрітенського монастиря єпископ Тихон (Шевкунов) отримав нову посаду - митрополита Псковського і Парховського.

Це підвищення дасть йому формальне право у майбутньому висуватися на пост патріарха, пише Російська служба Бі-бі-сі.

Про нову посаді єпископа Тихона було оголошено за підсумками засідання Священного церковного синоду - керівного органу Російської православної церкви.

За Шевкуновим буде збережена посада патріаршого секретаря культурної ради, зазначає видання. Чи залишиться Шевкунов намісником Стрітенського монастиря і ректором Стрітенської семінарії, наразі невідомо.

Тихон (в миру Георгій Шевкунов) - один з найвідоміших діячів РПЦ. У ЗМІ Шевкунов згадується як духівник президента Росії Володимира Путіна і наближена до нього людина. У 2017 році телеканал "Дождь" розповідав, що владика Тихон дружить з представниками російської бізнес-еліти і керівництвом ФСБ. Однак сам Шевкунов неодноразово заявляв, що не є духовним батьком президента і лише трішки з ним знайомий.

Тихон Шевкунов відомий як творець історичних виставок "Росія - моя історія", які відкрилися у 16 російських містах. Він також є головним редактором сайту "Православие.ру", одного з найпопулярніших інтернет-ресурсів про православ'я.

Також Шевкунова згадували у зв'язку з кримінальною справою стосовно режисера Кирила Серебреннікова у 2017 році. Після того, як Великий театр переніс прем'єру балету Серебреннікова "Нуреєв", головний редактор радіо "Ехо Москвы" Олексій Венедиктов заявив, що за цим рішенням стояв владика Тихон. Телеканал з посиланням на джерела у ФСБ повідомив, що Шевкунов був ініціатором кримінального переслідування Серебреннікова, проти якого було порушено справу про шахрайство. Владика Тихон відкидав свою причетність до цієї справи.

Шевкунов також активно критикував фільм Олексія Учителя "Матильда", проти якого вела кампанію депутат Наталія Поклонська і виступали багато представників церкви. "Дождь" також пов'язував Шевкунова з протестами православних активістів проти цього фільму.

Експерти зазначали, що такий вплив Шевкунова може означати його претензії на посаду патріарха. У 2017 році версію про те, що Тихон планує стати патріархом, публічно висунув редактор радіо "Ехо Москвы" Венедиктов. Сам Шевкунов на це відповів, що не може очолити Російську православну церкву, оскільки він не є правлячим архієреєм.

"Тепер у Шевкунова з'явилася своя єпархія. У разі, якщо чинний патріарх помре або добровільно покине пост, Шевкунов, отримавши в Псковській єпархії необхідний для висунення досвід, зможе претендувати на пост глави РПЦ", - зазначає видання. Втім, є й інша версія нового призначення Шевкунова.

Телеканал "Дождь" розповідав, що у Шевкунова склалися непрості відносини з чинним патріархом Кирилом: останній нібито навіть ревно ставився до заходів за участю Тихона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram