ГоловнаСвіт

Нового радника Трампа пов'язали з Кремлем

У Болтона можуть виникнути проблеми з доступом до державної таємниці.

Нового радника Трампа пов'язали з Кремлем
Фото: twitter @TFASorg

Новий радник з національної безпеки президента США Дональда Трампа Джон Болтон 2013 року записав відеозвернення до російської громадської організації "Право на зброю", яка безпосередньо пов'язана з Олександром Торшиним. Останнього американські ЗМІ називають російським політиком, багатієм, союзником Кремля.

На це вказує матеріал американського видання NPR, передає Голос Америки.

За даними американських ЗМІ, "Право на зброю", яку допоміг заснувати Олександр Торшин, протягом довгих років розвивала відносини з надзвичайно впливовою американською організацією "Національна стрілецька асоціація", яка об'єднує активних власників вогнепальної зброї у США, чиє голосування відіграє помітну роль на виборах різного рівня в Америці.

Американські видання називають Торшина "союзником Путіна".

Зазначається, що на момент запису відеозвернення 2013 року Джон Болтон працював у підкомітеті "НСА" з міжнародних відносин, а саму організацію очолював (2011-2013 рр.), близький друг Болтона Девід Кін. "Право на зброю" на рівні задекларованих орієнтирів є клоном "НСА" в Росії, наголошує видання.

У відео Болтон розповідає про право на носіння зброї в США та заохочує росіян врахувати позитивні сторони права на носіння зброї.

Відносини між "Правом на зброю" і "НСА" останніми місяцями стали об'єктом уваги не тільки американських ЗМІ, але, як повідомляється, і спеціального прокурора США Мюллера, який нібито перевіряє, чи не намагався російський уряд упливати на політичні процеси в США, використовуючи "НСА", зокрема, чи не фінансувалася виборча кампанія Дональда Трампа російськими грошима, які потрапляли в США завдяки взаєминам між Торшиним і "Національною стрілецькою асоціацією".

Олександр Торшин і сам є членом "Національної стрілецької ассоаціаціі". Він дуже активно користується Twitter, де активно пише про свої численні міжнародні подорожі та знайомства. Наприклад, він розповідав, що 2010 року святкував День дипломата разом з тодішнім главою МЗС України, а нині президентом Петром Порошенком.

Інформація про відеозвернення Болтона до росіян і руху, очолюваного близьким до Кремля Торшиним, який розглядається як один з можливих каналів доступу Росії до Трампа, спричинила шквал критики з боку демократів у США.

Колишній кандидат у віце-президенти США сенатор Тім Кейн уже заявив, що у Болтона можуть виникнути проблеми з доступом до державної таємниці. "Подібні контакти викликають у мене питання, чи зможе він отримати доступ до державної таємниці", - зазначив Кейн.

Він також провів паралель між Болтоном і колишнім радником Трампа з національної безпеки генералом Майклом Флінном, який утратив посаду через те, що брехав про свої контакти з представниками уряду Росії.

Призначення Болтона спричинило хвилю заперечень в експертному середовищі США через агресивні заяви Болтона з приводу Ірану і КНДР. Водночас наголошується, що Болтон також є прихильником вступу України до НАТО, посилення санкцій щодо Росії та суворого покарання Кремля за отруєння у Великобританії колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram